Schindlers lijst
Boek

Schindlers lijst ([2021])/ Thomas Keneally, vertaald [uit het Engels] door Han Visserman

Documentaire in romanvorm over Oskar Schindler, een fabrikant in Polen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door tewerkstelling van zoveel mogelijk Joden hen van deportatie probeert te redden.

Aanwezigheid

Recensie

Het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal van de Sudetenduitse industrieel en zwarthandelaar Oskar Schindler die zich in 1939 in Krakau vestigde en zijn Joodse arbeiders van de dood redde. Dat alles presteerde hij onder de neus van de SS met een mengeling van boerenslimheid en omkoperij en met grote persoonlijke moed. Het verhaal is door de Australische auteur in romanvorm geschreven, maar dit is zo knap gedaan dat de lezer het gevoel heeft dat de dialogen ter plaatse zijn genoteerd en dat alles precies zo en niet anders is geweest. Er zijn weinig boeken die zo beeldend de sfeer weten te treffen van misdadigheid en krankzinnigheid van de Jodenvervolging, zoals die bijvoorbeeld tot uiting komt in de Sonderaktionen, waarmee het getto van Krakau wordt ontruimd. In 1993 succesvol verfilmd door Steven Spielberg met Liam Neeson als Schindler.

Specificaties

Nederlands | 9789021028910 | 416 pagina's

Titel Schindlers lijst
Auteur Thomas Keneally
Secundaire auteur Han Visserman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, [2021]
Overige gegevens 416 pagina's - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Sijthoff, 1983 - Vertaling van: Schindler's list/Schindler's ark. - New York : Hemisphere, 1982
ISBN 9789021028910
PPN 432624562
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Jodenvervolging ; Polen; Wereldoorlog II
Taal Nederlands