Slechte kunst
Boek

Slechte kunst (december 2020)/ Maxim Februari, redactie & register: Tonny van Winssen

Wetenschappelijk betoog over wat goed is, of met digitale technieken vast te stellen is welke kant het op moet met de mensheid en over de bijdrage van kunstenaars aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Aanwezigheid

Recensie

Kunst beleven is een actieve functie van de mens. Kunst zou nergens dienstbaar aan moeten zijn en we hoeven er geen validatie voor te verzinnen. We hebben kunst nodig omdat we nieuwsgierig zijn naar het leven. We willen ook schandelijke dingen kunnen lezen en denken. Er wordt van alles gemeten om vast te stellen wat goed is voor ons en de samenleving. Maar Maxim Februari, kunsthistoricus, filosoof en ethicus, stelt in zijn Huizinga-lezing 2020, dat we vóór het meten eerst de normatieve vraag moeten beantwoorden wat deugdzaam is. Over gezondheid, veiligheid en andere begrippen bestaan definitieproblemen die je alleen op kunt lossen door terug te keren naar de vraag wat individuele mensen wensen en vinden. Onze cultuur is gericht geraakt op controle en op simplificerende beschrijvingen van menselijk gedrag. Goed wordt gedefinieerd als statistisch normaal en daarmee vindt er een reductie van de mens plaats. Helder pleidooi tegen de heilzame bijdrage van de kunst aan de oplossing van sociale en wetenschappelijke problemen, gevolgd door een interview, een overzicht van de Huizinga-lezing en een kleine geschiedenis ervan.

Specificaties

Nederlands | 9789463480833 | 72 pagina's

Titel Slechte kunst
Auteur Maxim Februari
Secundaire auteur Tonny van Winssen
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Diemen : Uitgeverij EW, december 2020
Overige gegevens 72 pagina's - 21 cm
Annotatie Tekst van de negenenveertigste Huizinga-lezing, op 11 december 2020 uitgesproken door Maxim Februari in het Groot Auditorium van het Academiegebouw aan het Rapenburg in Leiden - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789463480833
PPN 430713231
Rubriekscode 700.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kunstfilosofie
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Kunstfilosofie

Relaties/Serie

Huizinga-lezing
Boek

Huizinga-lezing (1972-...)

vol. 2020
Uitgeleend