Edmund Husserl
Boek

Edmund Husserl denken zonder vooroordelen (2021)/ Verena Mayer, vertaling [uit het Duits]: Jos Augustus ; redactionele begeleiding: Alfred Scheepers, Ph.D. ; eindredactie: Daniël Mok c.s.

Overzicht van het leven en gedachtegoed van de filosoof Edmund Husserl (1859-1938), grondlegger van de fenomenologie.

Aanwezigheid

Recensie

Dr. Verena Mayer van de Ludwig-Maximilians Universiteit in München heeft met dit boek een omvangrijk en zo volledig mogelijk overzicht gegeven van de denkwereld van de stichter van de fenomenologie (1859-1938). De ondertitel 'denken zonder oordelen' zet meteen de teneur. De basis van het denken vangt aan met een onpartijdige en onbevooroordeelde waarneming. Dit geeft aanleiding tot bewustzijnsprocessen die zich niet beperken tot de filosofie maar ook tot andere individuele wetenschappen. Hoe wordt kennis verworven en verwerkt? Hoe is deze bruikbaar in domeinen als natuurkunde, pedagogiek, zelfs psychiatrie? Na een uitgebreide inleiding, inclusief biografie, schetst Verena Mayer de talrijke toepassingsmogelijkheden van zijn denkwereld. Een uitvoerig literatuuroverzicht en 26 bijlagen dienen het praktisch nut van de fenomenologie te staven. De bijlage van Damiaan Denys legt bijvoorbeeld de vinger op de wonde van een haperende zorg in de psychiatrie. Een uniek overzicht, het eerste Nederlandstalige van het denken van Husserl met als leidend thema 'Terug naar de dingen zelf'.

Specificaties

Nederlands | 9789079133055 | 342 pagina's

Titel Edmund Husserl : denken zonder vooroordelen
Auteur Verena Mayer
Secundaire auteur Jos Augustus ; Alfred Scheepers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Abraxas/Zuider-Amstel, 2021
Overige gegevens 342 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met bibliografie, literatuuropgave, register - Vertaling van: Edmund Husserl. - München : Verlag C.H. Beck ohg, 2009
ISBN 9789079133055
PPN 33355759X
Rubriekscode 157.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Husserl, Edmund ; Fenomenologie; opstellen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Husserl

Relaties/Serie

Fenomenologische bibliotheek
Boek

Fenomenologische bibliotheek (2001-...)

vol. dl. 9
Uitgeleend