Gedeelde idealen
Boek

Gedeelde idealen mannen en vrouwen in de pastorie ([2020])/ Derk Jansen en Majella Voorhans

Levensbeschrijvingen van vijf dominees-echtparen in vooral de eerste helft van de twintigste eeuw tegen de achtergrond van het vrijzinnig christendom en de idealen van het christen-socialisme.

Aanwezigheid

Recensie

Derk Jansen, onder meer docent aan de opleiding M.O.-theologie te Leeuwarden, en Majella Voorhans, onder meer werkzaam als docente godsdienst en maatschappij, beschrijven de levens van vijf dominees-echtparen uit de vorige eeuw. Deze echtparen waren voornamelijk vrijzinnig-christelijk, en christen-socialist rondom het tijdschrift 'De Blijde Wereld', later 'Tijd en Taak'. De rode banier stond naast het kruis. Eerst wordt aandacht besteed aan de vrouw, dan komt de predikant in beeld. Hoewel de domineesvrouw een belangrijke rol speelde, kwam zij soms niet uit de schaduw van haar man. Tevens krijgt de lezer een indruk van de vele nuances van de protestants-christelijke levensvisie, vooral de vrijzinnige christelijke richting. Met een notenapparaat, bronnenvermelding, literatuurlijst en personenregister wordt het boek afgesloten. Het fraai uitgegeven boek, met veel foto's , is bestemd voor lezers die de uitgave kunnen plaatsen tegen het kerkelijke leven, en met name de vrijzinnigheid, in de eerste helft van de twintigste eeuw, en de toenmalige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland.

Specificaties

Nederlands | 9789056156831 | 207 pagina's

Titel Gedeelde idealen : mannen en vrouwen in de pastorie
Auteur Derk Jansen
Secundaire auteur Majella Voorhans
Type materiaal Boek
Uitgave [Gorredijk] : Noordboek, [2020]
Overige gegevens 207 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789056156831
PPN 430713053
Rubriekscode 258.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Predikanten; Vrijzinnig Protestantisme; 1900-1950; Verhalen ; Religieus socialisme; 1900-1950; Verhalen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Predikanten