Het raadsel van God
Boek

Het raadsel van God mijn ontdekkingsreis langs wetenschap, geloof en twijfel ([2021])/ Alister McGrath, vertaling [uit het Engels]: Linda Jansen

Memoires van de Britse theoloog Alister McGrath (1953): hoe hij als atheïstisch wetenschapper tot het geloof kwam en probeerde geloof en wetenschap met elkaar te verzoenen.

Aanwezigheid

Recensie

Alister McGrath (1953) is een wereldberoemde Britse theoloog die veel geschreven heeft over theologie, met name over dogma- en kerkgeschiedenis, maar ook bekend is van zijn bijdragen aan het veld van 'geloof en natuurwetenschap'. In dit boek beschrijft hij zijn levensloop: hoe hij in eerste instantie de ambitie had om natuurwetenschapper te worden, maar ook hoe hij van een overtuigde atheïst en marxist gaandeweg nieuwsgierig werd naar het christelijk geloof. Hij raakt uiteindelijk overtuigd van de waarheid van het christelijk geloof en maakt de switch naar de theologie. Na een tijdje als geestelijke werkzaam te zijn geweest, kiest hij uiteindelijk voor een academische carrière, waarin hij poogt om zijn geloof rationeel te verantwoorden en te verzoenen met het natuurwetenschappelijke denken. Hij beseft dat hij met twijfel zal moeten leven. Het boek leest vlot, maar is tegelijkertijd nogal oppervlakkig. Het gaat nergens onder de huid. Omdat McGrath sterk de nadruk op rationele en cognitieve consistentie van het christelijk geloof legt, blijven de existentiële en emotionele dimensies onderbelicht. De memoires van deze beroemde Britse theoloog zullen met name voor christelijke gelovigen interessant zijn.

Specificaties

Nederlands | 9789043536035 | 237 pagina's

Titel Het raadsel van God : mijn ontdekkingsreis langs wetenschap, geloof en twijfel
Auteur Alister E. McGrath
Secundaire auteur Linda Jansen
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Kokboekencentrum Uitgevers, [2021]
Overige gegevens 237 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Through a glass darkly. - London : Hodder & Stoughton, (c)2020
ISBN 9789043536035
PPN 430322364
Rubriekscode 230.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geloofsbeleving; Wetenschappers ; McGrath, Alister E.; Memoires
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord McGrath