De Poolse oorlog
Boek

De Poolse oorlog nieuwe feiten rond diplomatie, onderdrukking, oorlog, spionage en slachtofferschap ([2021])/ Perry Pierik

Schets van de aanleiding en het verloop van de aanval van Nazi-Duitsland op Polen in september 1939, die de opmaat vormde voor de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Er is in Nederland weinig gepubliceerd over de aanleiding van het conflict tussen Duitsland en Polen, de aanval van Duitsland op Polen in september 1939 (de directe aanleiding van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa) en de daarop volgende Duitse bezettingspolitiek. Maar dankzij de verdere ontsluiting van Russische archieven komen steeds meer Duitse bronnen vrij. Perry Pierik probeert met deze informatie in dit rijk geïllustreerde boekwerk op dertig facetten van de oorlog tegen Polen nieuw licht te werpen. Onder meer over de politieke denkbeelden van beide landen in de jaren dertig, de in scène gezette aanval op het radiostation van Gleiwitz, de militaire operaties en de rol van de in Polen woonachtige Volksdeutschen. Veel soldaten namen tijdens deze eerste veldtocht van nazi-Duitsland foto's. Deze privé zwart-witbeelden hebben vaak de oorlog overleefd en zijn vrijwel nooit eerder gepubliceerd. Het boek onderscheidt zich hiermee van andere publicaties over de Poolse oorlog. In het boek zijn Duitse stafkaarten opgenomen, waarop de ontwikkelingen aan het front zijn weergegeven (in kleur, maar helaas zeer klein, waardoor plaatsnamen nauwelijks leesbaar zijn).

Specificaties

Nederlands | 9789463382977 | 417 pagina's

Titel De Poolse oorlog : nieuwe feiten rond diplomatie, onderdrukking, oorlog, spionage en slachtofferschap
Auteur Perry Pierik
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2021]
Overige gegevens 417 pagina's - illustraties, kaarten - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463382977
PPN 412472449
Rubriekscode Polen 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Polen; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Polen