De vergeten soldaat
Boek

De vergeten soldaat roman ([2021])/ Guy Sajer, vertaling [uit het Frans] Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre ; met een voorwoord van Doris Lessing ; en een nawoord van de vertalers ; cartografie: UVA-Kaartenmakers

Op zoek naar avontuur meldt de jonge Guy Sajer uit de Elzas zich in 1942 aan bij het Duitse leger en is de daaropvolgende drie jaar aan het oostfront getuige van wreedheden, ontberingen, massaslachtingen en menselijk lijden.

Aanwezigheid

Recensie

Er zijn veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, maar weinig over de mannen die het vuile werk deden. Oorspronkelijk verschenen in Frankrijk in 1967, is er nu de Nederlandse vertaling van een beschrijving van oorlogservaringen door een gewone soldaat uit de eerste hand. In 1942 neemt de half-Duitse Elzasser Sajer, 17 jaar en gedreven door zucht naar avontuur, dienst in de Wehrmacht. Als lid van het eliteregiment Grossdeutschland vertrekt hij naar Rusland, waar hij aan het front in de Oekraïne in 1943 deelneemt aan gevechten tegen het leger van de Sovjet-Unie. Nadat de Duitsers zijn verslagen, volgt de terugtocht en de nog bloediger strijd tegen de partizanen. In de winter van 1944-1945 zijn Sajer en zijn kameraden getuige van de massale en vaak hopeloze uittocht van Duitsers uit het oosten. Uiteindelijk wordt de jonge soldaat gevangengenomen door de Engelsen in Hannover. Het boek is een authentiek en feitelijk verslag van gruwelijke oorlogsdetails, de auteur neemt nergens politieke stelling, getuigt niet van spijt en de Holocaust blijft onbesproken. Met kaart en verklarende voetnoten. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029543361 | 717 pagina's

Titel De vergeten soldaat : roman
Auteur Guy Sajer
Secundaire auteur Reintje Ghoos ; Jan Pieter van der Sterre ; Doris Lessing
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2021]
Overige gegevens 717 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Le soldat oublié. - Paris : Éditions Robert Laffont, 1967
ISBN 9789029543361
PPN 430494580
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Soldatenleven
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Oorlogsdomein
Boek

Oorlogsdomein (2000-...)

vol.
Uitgeleend