De jongen die tien concentratiekampen overleefde
Boek

De jongen die tien concentratiekampen overleefde gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ruth en Jack Gruener ([2021])/ Alan Gratz, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Aimee Warmerdam

Yanek is tien als de Duitsers Polen binnenvallen en zijn onbezorgde leven verandert in een nachtmerrie. Als hij dertien is, wordt hij opgepakt en naar een werkkamp gestuurd. Maar daar blijft het niet bij. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Yanek is 10 jaar oud als de Duitsers Polen binnenvallen en zijn onbezorgde leven verandert in een vreselijke nachtmerrie. Op een kwade dag blijken Yaneks ouders gedeporteerd te zijn. Yanek is pas 13 jaar en wordt kort daarna zelf opgepakt en naar een werkkamp gestuurd. In totaal zal Yanek in tien kampen verblijven en meelopen in twee dodenmarsen. Hij aanschouwt de meest gruwelijke wreedheden, maar zijn wil om te overleven en zijn menselijkheid verliest hij nooit. Alan Gratz is een succesvol Amerikaans auteur van meerdere bekroonde boeken. Voor dit verhaal liet Gratz zich inspireren door de oorlogservaringen van Jack/Yanek Gruener. Het resultaat is een indrukwekkend, prachtig geschreven relaas dat niemand onberoerd zal laten. Vele boeken zijn er al over de holocaust geschreven en vele zullen nog volgen, maar het verhaal van Yanek moest verteld worden. Een aangrijpend boek over de wil om te overleven en het behoud van menselijkheid in een onmenselijke tijd. Zijn vrouw Ruth Gruener schreef ook over haar oorlogsverleden en hun latere leven samen 'Overleven na de Holocaust : het waargebeurde verhaal van Ruth Gruener'*. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789020654516 | 192 pagina's

Titel De jongen die tien concentratiekampen overleefde : gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ruth en Jack Gruener
Auteur Alan Gratz
Secundaire auteur Aimée Warmerdam
Type materiaal Boek
Editie 11e druk;
Uitgave Alkmaar : Kluitman, [2021]
Overige gegevens 192 pagina's - kaarten - 21 cm
Annotatie 1e druk: (c)2013 - Vertaling van: Prisoner B-3087. - New York, NY : Scholastic Press, 2013
ISBN 9789020654516
PPN 433361417
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Concentratiekampen ; Overleven
Taal Nederlands