Atlantic crossing
DVD

Atlantic crossing ([2021])/ created and directed by Aleksander Eik

Als de Noorse kroonprinses in de Tweede Wereldoorlog als vluchtelinge wordt opgevangen in het Witte Huis, weet zij president Roosevelt te bewegen Noorwegen te steunen en de nazi's te gaan bestrijden.

Aanwezigheid

Recensie

Noors historisch televisiedrama (2020, 8 afleveringen) bedacht door Aleksander Eik. Met: Kyle MacLachlan (Dune, Showgirls), Sofia Helin (The Bridge), Tobias Santelmann (Kontiki, Borderliner). Als Noorwegen in 1940 wordt bezet door nazi-Duitsland vinden kroonprinses Märtha en haar kinderen als politieke vluchtelingen onderdak in het Witte Huis. Door de relatie die ontstaat tussen president Roosevelt en Märtha veranderen Roosevelts opvattingen over het Amerikaanse beleid inzake Europa. Märtha spreekt zich publiekelijk uit tegen de nazi's en overtuigt hem Noorwegen te steunen, wat ertoe zal leiden dat de VS gaat meedoen in de oorlog. Beoordeling IMDb: 7.1. Ab Zagt (De Gelderlander 10-7-'21): 'De toon van de serie verandert als zij in Amerika belandt en daar een innige relatie opbouwt met president Roosevelt (...) In dramatisch en romantisch opzicht levert dit aspect de serie de nodige pikanterieën op. Maar ook in politiek opzicht is Atlantic Crossing interessant. De lankmoedige houding van bepaalde Noorse politici tegenover de Duitsers en de neutrale houding van Zweden worden door de makers niet onder het tapijt geschoven. Vooral intrigerend is de gloedvolle vertolking van Helin die bewijst meer in haar mars te hebben dan het spelen van een verknipte politierechercheur' (4 sterren).

Specificaties

Noors | 5407003482928

Titel Atlantic crossing
Secundaire auteur Aleksander Eik ; Kyle Maclachlan ; Sofia Helin ; Tobias Santelmann
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, [2021]
Overige gegevens 2 dvd-video's (8 × 60 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Kyle MacLachlan, Sofia Helin, Tobias Santelmann. - Noors, Engels, Zweeds, Deens en Duits gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de televisieserie: Noorwegen : Cinenord, (c)2020
ISBN 5407003482928
PPN 433735031
Genre historische roman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Noorwegen; 1940 ; Roosevelt, Franklin Delano
Taal Noors