Het geroofde kookboek
Boek

Het geroofde kookboek hoe de nazi's de bestseller van mijn grootmoeder stalen ([2021])/ Karina Urbach, vertaald uit het Duits door Jan Bert Kanon

Persoonlijk verhaal over de joodse grootmoeder van de auteur, schrijfster van een succesvol kookboek dat in 1938 verscheen, maar door de nazi's werd 'gearificeerd'.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 17/10/2024
    Spannend en Actief - 1e verd. - Waar VERENIGDE STATEN 945.3

Recensie

De Duitse historica Karina Urbach heeft haar grootmoeder Alice amper gekend. Terwijl Karina in Duitsland opgroeide, woonde haar oma in de Verenigde Staten, het land waar ze vanwege haar joodse afkomst naar was uitgeweken. Alice was een gevierd kookboekenschrijfster. In 1938 verscheen 'So kocht man in Wien!' waarin een groot aantal Oostenrijkse recepten stond. Het boek werd goed verkocht, maar de nazi's waren minder blij met het kookboek, geschreven door een joodse auteur. Hun oplossing: het kookboek van Alice Urbach werd geariseerd. Haar naam verdween van de cover, joodse gerechten werden eruit gehaald en buitenlandse woorden verduitst. Karina Urbach stuitte op meerdere boeken die op deze manier door de nationaalsocialisten werden behandeld. 'Het geroofde kookboek' vertelt niet alleen de geschiedenis van Alice Urbach en haar familie, maar is ook - zoals haar kleindochter schrijft - 'een aangifte van diefstal geworden'. Met afbeeldingen in zwart-wit, notenapparaat, literatuuroverzicht en personenindex.

Specificaties

Nederlands | 9789026356056 | 389 pagina's

Titel Het geroofde kookboek : hoe de nazi's de bestseller van mijn grootmoeder stalen
Auteur Karina Urbach
Secundaire auteur Jan Bert Kanon
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2021]
Overige gegevens 389 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Das Buch Alice. - Berlin : Propylaën, 2020
ISBN 9789026356056
PPN 432176446
Rubriekscode Verenigde Staten 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vervalsing; Derde Rijk; Verhalen ; Joodse vluchtelingen; Verenigde Staten; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen