De trotse bedelaars
Boek

De trotse bedelaars roman (2021)/ Albert Cossery, uit het Frans vertaald door Rosalie Siblesz ; met een voorwoord van Roger Grenier

Een vroegere docent die uit eigen keuze bedelaar is geworden, overtuigt door zijn levenswijze een rechercheur van de waarde van een bestaan onder levenslustige trotse armen.

Aanwezigheid

Recensie

Deze vierde roman van de Franse schrijver Albert Cossery (1913-2008) verscheen oorspronkelijk in 1955 en werd voor het eerst in het Nederlands vertaald in 1987. Uitgeverij Jurgen Maas heeft nu een geactualiseerde vertaling op de markt gebracht. Cossery is een meesterlijk verteller, in deze roman volgt hij verschillende figuren die aan de rafelranden van de maatschappij de eindjes aan elkaar proberen te knopen. Ze drinken thee in theehuizen, dwalen door de stad, slapen in armoedige kamers op kranten en een bordeelbezoek hoort er ook af en toe bij. Hoewel het leven uitzichtloos is, is het verre van gecompliceerd en stralen deze bedelaars een soort innerlijke trots uit. Toch gebeurt er iets wat de levens van de drie hoofdpersonen en vrienden in de war schopt: de aan lager wal geraakte intellectueel Gohar vermoordt in een vlaag van verstandsverbijstering een jonge prostituee. Een bazige politieagent moet de moord oplossen en mengt zich zo in het leven van drie armoedzaaiers. Cossery's levendige beschrijvingen en komische dialogen maken de tragiek voelbaar en verre van zwaar. Mooi dat deze roman weer aandacht krijgt.

Specificaties

Nederlands | 9789491921872 | 283 pagina's

Titel De trotse bedelaars : roman
Auteur Albert Cossery
Secundaire auteur Rosalie Siblesz ; Roger Grenier
Type materiaal Boek
Editie Geactualiseerde heruitgave;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2021
Overige gegevens 283 pagina's - 22 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Meulenhoff, 1987. - (Meulenhoff editie ; E 956) - Vertaling van: Mendiants et orgueilleux. - Paris : Editions Gallimard, 2013. - Oorspronkelijke Franse uitgave: Paris, 1955. - (Collection Les lettres nouvelles)
ISBN 9789491921872
PPN 430302975
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Anarchisme ; Egypte
Taal Nederlands