Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Azart
Boek

Azart ([2021])/ Maxim Kantor, illustraties Maxim Kantor ; Nederlandse vertaling [uit het Russisch]: Lena Hemmink ; nawoord: August Dirks ; redactie: Pauline Michgelsen

De idealistische kapitein van het project The Ship of Fools aan het Amsterdamse Azartplein heeft te maken met een stel individuen uit verschillende landen, die hem op alle mogelijke manieren proberen te bestelen en ook elkaar tegenwerken.

Aanwezigheid

Recensie

Maxim Kantor (1957), een thans bekende Russische schrijver en schilder, bracht begin jaren negentig een kort bezoek aan Amsterdam. Op het Azartplein aldaar werkte August Dirks aan een fantastisch project: het ombouwen van een oude haringlogger tot de theaterboot The Ship of Fools, waarmee hij later over de hele wereld zou rondvaren. Dertig jaar later (2017) schreef Kantor een roman naar aanleiding van zijn verblijf op het schip. In zijn boek laat hij de idealistische kapitein triomferen over een stel individuen uit verschillende landen, die de kapitein niet zozeer helpen zijn gammele boot zeewaardig te maken, maar hem op alle mogelijke manieren proberen te bestelen en ook elkaar tegenwerken. Het boek zit vol spannend beschreven gebeurtenissen, maar is tegelijkertijd een fraaie parabel over Europa: enerzijds het utopische idee een commune te vormen van gelijkberechtigde, zeer verschillende volken, anderzijds de onmogelijkheid daarvan. De door de auteur zelf fraai geïllustreerde uitgave is uitstekend vertaald. Prachtige roman, zeer lezenswaardig voor een groot publiek. Absolute aanrader!

Specificaties

Nederlands | 9789464028768 | 274 pagina's

Titel Azart
Auteur Maxim Kantor
Instelling /Stichting CIRCart, Amsterdam
Secundaire auteur Lena Hemmink ; August Dirks ; Pauline Michgelsen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Stichting CIRCart, [2021]
Overige gegevens 274 pagina's - illustraties - 27 cm
ISBN 9789464028768
PPN 433590432
Genre avonturenroman - politieke roman
Thematrefwoord Europese integratie ; Utopieen
Taal Nederlands