Nola Hatterman
Boek

Nola Hatterman geen kunst zonder kunnen ([2021])/ samenstelling Ellen de Vries, auteurs Eline de Jong, Bart Krieger, Lizzy van Leeuwen, Stephan Sanders, Esther Schreuder, Priscilla Tosari, Ronald Venetiaan, Marieke Visser, Ellen de Vries, Myra Winter, Rein Wolfs, Kitty Zijlmans

Beschrijving van het leven en werk van de kunstschilder Nola Hatterman (Amsterdam 1899-Paramaribo 1984) en een duiding van de plaats die zij inneemt in de kunstgeschiedenis van Nederland en Suriname.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek geeft duiding aan de plaats die kunstschilder Nola Hatterman, geboren in 1899 in Amsterdam en gestorven in 1984 te Paramaribo, inneemt in de kunstgeschiedenis van Nederland en Suriname. Na een periode van realistische stillevens richtte zij zich met name op afbeeldingen van etnische minderheden, kwetsbare mensen en (gevluchte) tot slaaf gemaakten etcetera. Haar bekendste schilderij is dat van Lou Drenth, dat de titel draagt: 'man op het terras' en dat regelmatig in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien is. In Suriname richtte zij een schildersschool op voor Surinaamse kinderen. Tijdens haar leven was zij bijzonder politiek geëngageerd, hetgeen in haar werken uitdrukkelijk vorm heeft gekregen. In dit boek zijn vele tekeningen en (kleurrijke) schilderijen opgenomen, waardoor elke kunstliefhebber een duidelijk beeld van haar werken krijgt. Daarnaast zijn diverse essays over haar persoonlijke en haar activistische leven en over haar werken opgenomen. Het is een compleet boek geworden dat deze tot nu toe redelijk onbekende kunstenares in het door haar verdiende daglicht stelt.

Specificaties

Nederlands | 9789462623361 | 184 pagina's

Titel Nola Hatterman : geen kunst zonder kunnen
Secundaire auteur Ellen de Vries ; Eline de Jong ; Nola Hatterman
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : Waanders Uitgevers, [2021]
Overige gegevens 184 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462623361
PPN 431832447
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hatterman, Nola
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Hatterman