Boerenleven
Boek

Boerenleven een familie landbouwers, hun thuis en het veranderende landschap (2021)/ James Rebanks, vertaald uit het Engels door Catalien van Paassen

Beschrijving van de gebeurtenissen op een familieboerderij in het Engelse Lake District door de veranderingen in de landbouw sinds het begin van de 20ste eeuw; een persoonlijke ode aan een landschap en een manier van leven die onder grote druk staan.

Recensie

Aan de hand van het wel en wee op een boerderij in het Engelse Lake District, al eeuwen lang in het bezit van de familie, laat James Rebanks de ontwikkeling van de landbouw sinds de 20e eeuw zien, en de verregaande gevolgen voor natuur, omgeving én mensen. In drie lange hoofdstukken vertelt hij zijn persoonlijk verhaal, dat tegelijkertijd het verhaal van velen is. In 'Nostalgie' schetst hij het idyllische leven van een jongen die door zijn grootvader ingewijd wordt in het boerenleven op een klassiek gemengd bedrijf. Hij geniet van de natuur, de opbrengst is echter maar nét toereikend. In 'Vooruitgang' blijken kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen toch geen wondermiddelen te zijn: schaalvergroting en investeringen zijn noodzakelijk en bedreigen het welzijn van boer én land. In 'Utopia' vertelt de auteur hoe hij nu een evenwicht tracht te vinden tussen natuur en bedrijf. Op nuchter-poëtische wijze geeft de auteur een goed beeld van de ontwikkeling van de landbouw sinds 1900 en de gevolgen daarvan voor mens en natuur. Deze literaire non-fictie zal natuurliefhebbers in het hart raken!

Specificaties

Nederlands | 9789048861255 | 268 pagina's

Titel Boerenleven : een familie landbouwers, hun thuis en het veranderende landschap
Auteur James Rebanks
Secundaire auteur Catalien van Paassen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Hollands Diep, 2021
Overige gegevens 268 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: English pastoral : an inheritance. - London : Allen Lane, 2020
ISBN 9789048861255
PPN 432960848
Rubriekscode 633.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Herders; Lake District (nationaal park); Verhalen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Herders