Intimiteit en onthechting
Boek

Intimiteit en onthechting levenskunst tussen Oost en West ([2021])/ Michel Dijkstra

Beschrijving van de levenskunst tussen 'ik' en 'de ander' of tussen overgave en ongebondenheid vanuit zowel het oosterse als het westerse denken en aan de hand van vier 'radicale (levens)kunstenaars uit de 20e eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Het vertrekpunt van de auteur is de oosterse filosofie en de westerse mystiek. In deze bundel staat levenskunst tussen 'ik' en 'de ander' of tussen overgave en ongebondenheid in het centrum. Hij laat zich daarbij door 'vier toonaangevende en radicale (levens)kunstenaars' uit de 20e eeuw inspireren. De dichter Paul Celan geeft ons de levensles dat 'hoe meer je een ander de ander laat zijn, hoe meer je jezelf paradoxaal genoeg met de ander kunt verbinden'. Van de componist Claude Vivier leren wij vanuit zijn oosterse passie dat een 'onverzadigbare zoektocht naar liefde' een flirt met de dood kan zijn... De schrijfster Clarice Lispector denkt haast 'klassiek' vanuit het taoïsme dat 'hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt'. In beeldend kunstenaar Alberto Giacometti ziet Dijkstra een zenmeester, want 'wie helemaal in het nu staat, raakt ontheven aan ruimte en tijd'. Het boek is een mooie en actuele filosofische compositie van vier mogelijke levenswegen in licht en donker dat oosters en westers denken weet te verbinden. Michel Dijkstra (1982) is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek en publiceerde o.a. 'In alle dingen heb ik rust gezocht. De weg naar eenheid van Meister Eckhart en zenmeester Dögen'*.

Specificaties

Nederlands | 9789024433957 | 175 pagina's

Titel Intimiteit en onthechting : levenskunst tussen Oost en West
Auteur Michel Dijkstra
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom uitgevers, [2021]
Overige gegevens 175 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789024433957
PPN 433398612
Rubriekscode 172
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levenskunst ; Oosterse filosofie ; Mystiek (filosofie) ; Celan, Paul ; Vivier, Claude ; Lispector, Clarice ; Giacometti, Alberto
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Levenskunst