Voetballers zijn net bewegende deeltjes
Boek

Voetballers zijn net bewegende deeltjes en 55 andere eurekamomenten van Nederlandse en Vlaamse wetenschappers (juni 2021)/ Jim Jansen, redactie: Ans Hekkenberg ; eindredactie: Fenna van der Grient ; met een voorwoord van Arnon Grunberg

Bundeling van eurekamomenten van zesenvijftig Nederlandse en Vlaamse topwetenschappers, de momenten waarop ze tot een bepaald inzicht zijn gekomen die de rest van hun carrière heeft beïnvloed.

Aanwezigheid

Recensie

Jim Jansen is hoofdredacteur van het populairwetenschappelijk tijdschrift 'New Scientist'. Hij sprak met zesenvijftig Nederlandse en Vlaamse topwetenschappers over hun eurekamoment waarop ze tot een bepaald inzicht zijn gekomen. Deze aanpak doet denken aan die van de Amerikaanse schrijver John Brockman die ieder jaar met zijn Edge Foundation een vraag voorlegt aan wetenschappers, denkers, journalisten en academici. Het resultaat is een heel gevarieerde mix van verschillende wetenschapsdisciplines. Ook de eurekamomenten zelf verschillen onderling heel erg waarbij opvalt dat echte plotse ingevingen vrij zeldzaam zijn. Enkele rode lijnen komen naar voren zoals het belang van teamwerk in de wetenschap. De bijdragen zijn niet te lang en meestal zeer begrijpelijk geschreven ook voor niet-wetenschappers. Dit maakt dat de nieuwsgierigheid van de lezer telkens gewekt wordt. De titel van het boek verwijst naar de vergelijking die hoogleraar informatica Joost Kok maakt tussen atomaire bewegende deeltjes en voetballers. Voorwoord van Arnon Grunberg. Niet geïllustreerd, sobere lay-out, geen index. Vervolg op het boek 'Eureka!'* uit 2019 waarbij enkel Nederlandse wetenschappers aan het woord kwamen. Bijdragen verschenen reeds in het Algemeen Dagblad in de rubriek Eureka!

Specificaties

Nederlands | 9789085717447 | 125 pagina's

Titel Voetballers zijn net bewegende deeltjes : en 55 andere eurekamomenten van Nederlandse en Vlaamse wetenschappers
Auteur Jim Jansen
Secundaire auteur Ans Hekkenberg ; Arnon Grunberg
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Veen Media, juni 2021
Overige gegevens 125 pagina's - 22 cm
Annotatie Uitgave van Veen Media, in samenwerking met New Scientist
ISBN 9789085717447
PPN 433901144
Rubriekscode 003
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wetenschappers; Nederland; Interviews ; Wetenschappers; Vlaanderen; Interviews
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Wetenschappers