Taal in het kwadraat
Boek

Taal in het kwadraat taalontwikkelingsstoornis : kinderen met TOS beter begrijpen ([2021])/ Prof. dr. Constance Vissers, Dr. Jet Isarin, Dr. Daan Hermans, Dr. Ina Jekeli

Verklaring van het gedrag van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis vanuit neuropsychologische optiek, opdat professionele hulpverleners en ouders deze kinderen beter kunnen begrijpen en ondersteunen.

Aanwezigheid

Recensie

De auteurs geven inzicht in taalontwikkelingsstoornissen in de moedertaalverwerving (TOS). Zij gaan uit van hun expertise en de neuropsychologie om het gedrag van kinderen met TOS te verklaren en hen te helpen. TOS heeft te maken met omgeving, hersens en cognitieve vermogens. Het kan leiden tot cognitieve en gedragsproblemen, zoals gepest worden, boosheid, frustratie, negatief zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen, wat de sociale dialoog met de buitenwereld belemmert. De nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van het vermogen tot mentaliseren: het beter begrijpen van de innerlijke wereld van het kind en die van anderen. Dit noemen zij Theorie of mind. De auteurs behandelen voorbeelden van een kind met TOS en leggen de nadruk op de bewustwording bij hulpverleners. Zij geven richtlijnen in het kader van onderwijs, zorg en opvoeding, waarbij zij vertellen wat wel en niet wenselijk is in het gedrag van de professional. Doelen worden duidelijk beschreven aan het begin van elk hoofdstuk. Het boek wordt afgesloten met de uitwerking van een casus. Met gele en blauwe illustraties, schema's, voetnoten per hoofdstuk en een literatuurlijst. Voor een specifieke doelgroep van professionele hulpverleners in onderwijs, zorg en opvoeding. Niet het taalgebruik, maar de materie is moeilijk.

Specificaties

Nederlands | 9789492525871 | 140 pagina's

Titel Taal in het kwadraat : taalontwikkelingsstoornis : kinderen met TOS beter begrijpen
Auteur Constance Th.W.M. Vissers
Secundaire auteur Jet Isarin ; Daan Hermans ; Ina Jekeli
Type materiaal Boek
Uitgave Huizen : Pica, [2021]
Overige gegevens 140 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789492525871
PPN 432978860
Rubriekscode 463.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Taalontwikkelingsstoornis
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Taalstoornissen