De doorbraak
Boek

De doorbraak renaissance, reformatie en de opkomst van Europa in 1490-1530 (juli 2021)/ Patrick Wyman, vertaald [uit het Engels] door George Pape

Geschiedenis van de opkomst van Europa als wereldmacht aan de hand van biografieen van negen personen die elk een doorbraak realiseerden op hun eigen terrein.

Aanwezigheid

Recensie

Wyman geeft in dit boek een overzicht van ontwikkelingen rond 1500 die er toe leidden dat Europa kon uitgroeien tot een wereldmacht. Hij doet dat door middel van negen biografieën van kopstukken op verschillende terreinen. Dat zijn achtereenvolgens Columbus en de ontdekkingsreizen, , Isabella van Castilië en het ontstaan van de staat, Jakob Fuger en de rol van het kapitaal, Götz von Berlichingen en de militaire organisatie, Aldus Manutius en de verspreiding van boeken en kennis, John Heritage en het kapitalisme, Luther en de Reformatie en verspreiding van de Bijbel, Süleyman en het Ottomaanse Rijk en tenslotte Karel de Vijfde en Europa als wereldmacht. De auteur begint elk hoofdstuk met een sfeerbeschrijving (het weer, geluiden, geuren), maar zijn verhaal wordt al snel formeler. Het blijft niettemin een toegankelijk boek. Jammer genoeg zijn geen illustraties of geografische kaarten opgenomen. Wel zijn er een literatuurlijst, noten en een register van namen en begrippen.

Specificaties

Nederlands | 9789000369812 | 424 pagina's

Titel De doorbraak : renaissance, reformatie en de opkomst van Europa in 1490-1530
Auteur Patrick Wyman
Secundaire auteur George Pape
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, juli 2021
Overige gegevens 424 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The verge. - Hachette Book Group, (c)2021
ISBN 9789000369812
PPN 432266747
Rubriekscode 926.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen West-Europa; 15e eeuw ; West-Europa; 16e eeuw ; Renaissance ; Columbus, Christopher ; Isabella I (koningin van Castilië en León) ; Fugger, Jacob ; Berlichingen, Götz von ; Manutius, Aldus ; Heritage, John ; Luther, Martin ; Süleyman I Kaanûnî (sultan van Turkije) ; Karel V (keizer van het Duitse rijk)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Europa (West-Europa)