De tot koelie gemaakten
Boek

De tot koelie gemaakten ([2021])/ Dr. Drs. R. Bhagwanbali

Geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeiders die na afschaffing van de slavernij in 1863 het werk overnamen op plantages in Suriname.

Aanwezigheid

Recensie

Een fascinerend boek over de uit India gecontracteerde arbeiders die na de afschaffing van de slavernij in Suriname de rol van het werk op door Nederlanders gerunde plantages overnamen. Bhagwanbali beschrijft in vijf hoofdstukken vanuit die werkelijkheid over de schrijnende omstandigheden waarin deze arbeiders moesten werken, wonen en leven. Dit boek is dan ook een aanklacht tegen het Nederlandse kolonialisme in Suriname en staat vol met rauwe en pijnlijke anekdotes die na opsporing uit archieven tevoorschijn kwamen. Hij noemt voorbeelden van gedwongen prostitutie en de straffen die volgden op de onwil om te werken. Bhagwanbali concludeert dan ook dat zweepslagen als straf heel gewoon waren en dat er vrijwel geen verschil was tussen slaaf en contractarbeider. Mensonterend behandeld werden zij en het is dan ook duidelijk dat deze arbeiders en nazaten de geschiedenis met dit boek werkelijk aan hun zij hebben. Een boek van grote waarde en zeker met betrekking tot onze voormalige kolonie Suriname. Voorzien van een bronnen- en literatuuroverzicht en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789074897211 | 193 pagina's

Titel De tot koelie gemaakten
Auteur Radjinder Bhagwanbali
Type materiaal Boek
Uitgave ['s-Gravenhage] : Amrit Consultancy, [2021] - ['s-Gravenhage] : Sarnámihuis - [Paramaribo] : Nationale Stichting Hindostaanste Immigratie
Overige gegevens 193 pagina's - tabellen - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index
ISBN 9789074897211
PPN 432954791
Rubriekscode Suriname 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hindoestanen; Plantages; Suriname; 19e eeuw ; Hindoestanen; Plantages; Suriname; 1900-1919
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Hindoestanen