Blij zijn kost geen geld
Boek

Blij zijn kost geen geld ([2021])/ Ilona Lammertink & Els Vermeltfoort

Brechtje gaat met haar ouders naar het strand. Daar speelt ze met zand, niet met een dure vlieger. Ze huurt geen bedje, maar ligt op een handdoek. Maakt dat iets uit? Vierkant prentenboek met zachtgekleurde illustraties en informatie over verborgen armoede. Voorlezen en over praten met kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Recensie

Verborgen armoede komt veel voor, ook in het rijke Nederland. Het is een lastig te bespreken onderwerp omdat het gepaard gaat met schaamte. Dit prentenboek in de 'Pleister'-reeks doet een poging het onderwerp bespreekbaar te maken. In het prentenboek met zachtgekleurde illustraties en korte teksten is het meisje Brechtje de hoofdperoon. Ze gaat met haar ouders die niet zo veel geld hebben naar het strand. Daar speelt ze met zand, niet met een dure vlieger. Ze huurt geen bedje, maar ligt op een handdoek. Daar ontmoeten ze het jongetje Eise die duidelijk uit een welvarende familie komt. Jammer is dat de boodschap in dit verhaal er zo dik bovenop ligt. Op iedere bladzijde wordt er op gehamerd dat een zelfgemaakt ijsje net zo lekker is als een duur gekochte ijshoorn met toppings, en dat mooie spullen en kleding er niet echt toe doen. Achterin zijn voor opvoeders vijf pagina's met informatie opgenomen, waaronder een interview met een ervaringsdeskundige en ook hulpadressen. Afgesloten wordt met een bronvermelding. Of met dit verhaal het doel bereikt wordt, is te betwijfelen. Wel kan het prentenboek als opstapje gebruikt worden voor bijvoorbeeld een groepsgesprek. Een prentenboek over verborgen armoede, een niet veel voorkomend thema in prentenboeken, voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044843767

Titel Blij zijn kost geen geld
Auteur Ilona Lammertink
Secundaire auteur Els Vermeltfoort
Type materiaal Boek
Uitgave [Alkmaar] : Clavis, [2021]
Overige gegevens 42 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 27 cm
Annotatie Op titelpagina en omslag: Pleister, over verborgen armoede - Omslag vermeldt: Clavis informatief - Colofon vermeldt: tekst: Ilona Lammertink ; illustraties: Els Vermeltfoort - Met literatuuropgave
ISBN 9789044843767
PPN 433723963
Rubriekscode 307.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Armoede ; Rijkdom
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Armoede

Relaties/Serie

Pleister
Boek

Pleister (2018-...)

vol.
Uitgeleend