De nalatenschap
Boek

De nalatenschap een zoektocht naar vergeten familiebezit, nazischatten en de betekenis van herinneringen (2021)/ Menachem Kaiser, vertaald [uit het Engels] door Fred Hendriks

Persoonlijk verslag van een nazaat van Poolse joden die slachtoffer werden van de Shoah; bij zijn pogingen om verloren familiebezit terug te krijgen, komt hij achter onverwachte aspecten van zijn familiegeschiedenis en maakt hij kennis met mensen die speuren naar nazi-memorabilia.

Aanwezigheid

Recensie

Opmerkelijke geschiedenis van de zoektocht van de auteur, nazaat van joodse Holocaust-slachtoffers, naar een pand in het Poolse Sosnowiec dat voor de oorlog toebehoorde aan zijn grootvader, ook Menachem geheten. De schrijver Menachem begint een poging het pand terug in familiebezit te krijgen, maar in dit proces stuit hij op nog een familielid dat de oorlog overleefde. Deze man schreef zijn memoires waarin hij onder meer het bestaan van een immens - door de nazi's met dwangarbeiders aangelegd - tunnelcomplex beschreef. Dat tunnelcomplex wordt tegenwoordig gebruikt door schatgravers naar nazi-memorabilia. De auteur maakt kennis met deze schatgravers en dan dringen zich allerlei vragen bij hem op, naar verloren gegaan bezit, naar zijn familiegeschiedenis, of hijzelf ook een 'schatgraver' naar het verleden is enzovoort. Verschillende verhaallijnen lopen door elkaar en uiteindelijk besteedt de auteur ook uitgebreid aandacht aan het fenomeen 'samenzweringstheorieën'. Met illustraties in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789400408821 | 317 pagina's

Titel De nalatenschap : een zoektocht naar vergeten familiebezit, nazischatten en de betekenis van herinneringen
Auteur Menachem Kaiser
Secundaire auteur Fred Hendriks
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2021
Overige gegevens 317 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Plunder. - New York : Houghton Mifflin Harcourt, 2020
ISBN 9789400408821
PPN 433455187
Rubriekscode 906.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Erfenissen; Joden; Polen; Geschiedenis
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Erfenissen