De grenzeloze rivier
Boek

De grenzeloze rivier verhalen uit het rijk van de Rijn (2021)/ Mathijs Deen, illustraties binnenwerk Hannah Deen ; kaart binnenwerk Gerrit van Omme

Schetsen van het landschap en de geschiedenis van het stroomgebied van de rivier de Rijn, mede aan de hand van verhalen van gebruikers van de rivier.

Aanwezigheid

Recensie

Ongeveer driemiljoen jaar geleden ontstond de Rijn in haar huidige vorm. Twee rivieren raakten elkaar na miljoenen jaren van meanderen in een veranderend landschap. Sindsdien is de Rijn een combinatie van een gletsjer- en regenrivier. Dit boek biedt een caleidoscopisch beeld van het stroomgebied van de Rijn, gelegen tussen Noord-Frankrijk, de Alpen, Tsjechië en de Noordzee. Heden en verleden wisselen elkaar af in korte hoofdstukken, met verhalende schetsen over een frontsoldaat, een middeleeuwse bisschop of een fossielenjager. De trektocht van een prehistorische zalm naar haar paaigronden levert een verrassend inzicht in de belevingswereld van een vis. De Rijn was in tijden van oorlog een machtige barrière, zoals in WO II bij de brug van Remagen. De rivier staat echter ook voor verbinding, zoals blijkt uit een reis en gesprek met een binnenvaartschipper. Het veranderend klimaat heeft intussen ook invloed op de rivier, die altijd blijft bestaan, maar wel altijd zal veranderen. Prachtig boek met sfeervolle schetsen van het landschap en de geschiedenis van de Rijn en haar stroomgebied, dat bewust niet streeft naar volledigheid en aanzet tot nieuwsgierigheid.

Specificaties

Nederlands | 9789400408005 | 333 pagina's

Titel De grenzeloze rivier : verhalen uit het rijk van de Rijn
Auteur Mathijs Deen
Secundaire auteur Hannah Deen ; Gerrit van Omme
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2021
Overige gegevens 333 pagina's - illustraties, kaart - 22 cm
ISBN 9789400408005
PPN 432214518
Rubriekscode 903
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rijn; Geschiedenis ; Rijn; Geschiedenis; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Rijn