Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Wie zegt wat waar?
Boek

Wie zegt wat waar? regionale taal in Nederland en Vlaanderen (2021)/ Veronique De Tier, Marjo van Koppen, Miet Ooms, Jos Swanenberg, Gunther De Vogelaer, kaarten: Winifred Broeder ; illustraties: Josje van Koppen ; eindredactie: Raymond Noë

Beschrijving van de rijkdom en variatie van de streektalen in Nederland en Nederlandstalig Belgie, met aandacht voor het Fries, Nedersaksisch, Limburgs, Brabants, Vlaams/Zeeuws en Hollands/Utrechts.

Aanwezigheid

Recensie

Deze fraaie uitgave behandelt de rijkdom en variatie van de streektalen in Nederland en Nederlandstalig België. In zes hoofdstukken worden het Fries, Nedersaksisch, Limburgs, Brabants, Vlaams/Zeeuws en Hollands/Utrechts beschreven. Daarbij wordt o.a. ingegaan op taalgeschiedenis, kenmerken en onderlinge verschillen, positie van het dialect en organisaties die zich bezighouden met streektalen. Daarna wordt aan de hand van 16 woordkaarten (o.a. namen voor lucifer, regenworm, condoom, mier, nachtjapon) de woordvariatie besproken. In dit deel staan ook kaderstukjes waarin belangrijke informatie staat over digitale databanken en dialect op het internet. De (voor het eerst gepubliceerde) kaarten in kleur ogen mooi, de legenda is vaak wel wat gecompliceerd. Het boek bevat vele, speelse illustraties in kleur. De auteurs hebben hun sporen in de dialectologie verdiend; met dit boek hebben ze een zeer aantrekkelijke uitgave gemaakt voor een breed publiek. Ze zijn bestuursleden van de Stichting Nederlandse Dialecten SND, die sinds 1989 streeft naar een wetenschappelijk en maatschappelijk onderbouwd streektaalbeleid.

Specificaties

Nederlands | 9789081989695 | 140 pagina's

Titel Wie zegt wat waar? : regionale taal in Nederland en Vlaanderen
Secundaire auteur Veronique De Tier ; Winifred Broeder ; Josje van Koppen ; Raymond Noë
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Genootschap Onze Taal, 2021 - [Leiden] : Stichting Nederlandse Dialecten
Overige gegevens 140 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789081989695
PPN 430276796
Rubriekscode Nederlands dialect 847
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse dialecten
PIM Rubriek Communicatie
PIM Trefwoord Nederlandse dialecten