De pijlers van de beschaving
Boek

De pijlers van de beschaving (2021)/ Yuval Noah Harari, David Vandermeulen, Daniel Casanave, ingekleurd door Claire Champion ; vertaald [uit het Engels] door Inge Pieters

Stripverhaal over de geschiedenis van de evolutionaire ontwikkeling van de mensheid vanaf de homo sapiens tot in de 21ste eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Tweede deel van de verstripping van het boek 'Sapiens' van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari, hete vervolg op 'Het ontstaan van de mensheid' (2020)*. In dit deel analyseert hij de geschiedenis van de Homo Sapiens sinds de Agrarische Revolutie. Terwijl de Sapiens daarvoor als jager/verzamelaar niet al te hard behoefde te werken, werd dit heel anders toen hij boer werd. Ook zijn voedingspatroon ging erop achteruit. Daarom kan Harari de Agrarische Revolutie niet als een stap voorwaarts in de menselijke ontwikkeling zien. Als gevolg van deze revolutie ging de Sapiens in dorpen en steden wonen en veranderde de sociale structuur. Om deze veranderingen, zoals de ongelijkheid van mensen, te rechtvaardigen werden mythen geschapen met aanvankelijk een religieus karakter. Een tweede bepalend element in de ontwikkeling was het schrift en de daaruit voortvloeiende bureaucratie. In deze verstripping wordt niet eenvoudige materie op een speelse, humoristische en afwisselende wijze behandeld door een aantal personages. Ingekleurd stripverhaal in komische stijl, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Veel tekst. Boeiend relaas. Wordt vervolgd.

Specificaties

Nederlands | 9789400408302 | 252 pagina's

Titel De pijlers van de beschaving
Auteur Daniel Casanave
Secundaire auteur David Vandermeulen ; Yuval Noah Harari ; Claire Champion ; Inge Pieters
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Thomas Rap, 2021
Overige gegevens 252 pagina's - gekleurde illustraties - 29 cm
ISBN 9789400408302
PPN 433454962
Rubriekscode 903
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Algemene geschiedenis; Stripverhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Algemene geschiedenis

Relaties/Serie

Sapiens
Boek

Sapiens (2020-...)

vol. dl. 2
Uitgeleend
Daniel Casanave