Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De ark van de smaak in Nederland
Boek

De ark van de smaak in Nederland ([2021])/ illustraties: Toos Hartog, samengesteld door: Maarten Kuiper ; met samenwerking van: Ulrike Schmidt

Verhalen en geschiedenis van honderd oude voedselsoorten, rassen en gewassen die horen bij onze geschiedenis, ons landschap en onze cultuur.

Aanwezigheid

Recensie

Met het mooi vormgegeven boek 'De Ark van de Smaak' presenteert de Nederlandse afdeling van Slow Food een nationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed, als onderdeel van een wereldwijde lijst. De 100 producten zijn gegroepeerd in Akkerbouw (aardappels, peulvruchten, granen en groente), Fruitteelt, Veeteelt & dieren, Visserij en Ambachtelijke producten (zuivel, bier, conserven, sterke drank, zoet en vleeswaren). De informatie beslaat de regio van het product, het telen en oogsten van planten, houden van dieren, en ambachtelijke productie, maar ook geschiedenis, culinair gebruik en de huidige situatie. Daarna volgen 14 recepten met producten uit de Nederlandse Ark, soms in een exotische setting zoals Syrische Musabaha met gele erwt i.p.v. kikkererwt of Chinese oliekoeken met Sint-Jansui i.p.v. lente-ui, maar ook traditionele gort met boerenkool en palmkool en Friese droge worst. Het boek bevat een uitgebreide introductie van Slow Food en van de Ark van de Smaak, en sluit af met 7 essays die het belang van verantwoorde voedselproductie onderstrepen. Geïllustreerd met enkele foto's, maar vooral met frisse, kleurige illustraties van Toos Hartog. Onmisbaar voor de gepassioneerde moestuinier en hobbyboer, maar ook voor iedereen die bewust om wil gaan met het klimaat en ons voedsel.

Specificaties

Nederlands | 9789462497764 | 320 pagina's

Titel De ark van de smaak in Nederland
Secundaire auteur Maarten Kuiper ; Toos Hartog ; Ulrike Schmidt
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Slow Food Nederland, [2021]
Overige gegevens 320 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Ondertitel op omslag: Voedsel, kennis en verhalen over gastronomisch erfgoed - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789462497764
PPN 432127682
Rubriekscode 906.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Gastronomie; Nederland ; Voeding; Nederland; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Eten en Drinken
PIM Trefwoord Voeding