Het geheim van de Ventoux
Boek

Het geheim van de Ventoux literaire dwaalwegen van een wielrenner ([2021])/ Nico Keuning, foto's: Matthijs Keuning, Nico Keuning

Verslag van een auteur en neerlandicus van zijn toertochten op de racefiets in binnen- en buitenland, voorzien van literaire observaties.

Aanwezigheid

Recensie

Nico Keuning (1952) is neerlandicus en schreef onder meer biografieën van Bob den Uyl en Willem Brakman. Maar hij is ook een fanatiek fietser. Hij rijdt tochten rond zijn woonplaats Heiloo en dan met name door het Noord-Hollandse duingebied. Ook daarbuiten begeeft Keuning zich graag en dan vooral in België, Frankrijk, Italië en Duitsland. De literatuur is altijd in de buurt. Tijdens zijn tochten op de racefiets bezoekt hij regelmatig locaties met een literaire connectie, zoals huizen waar Nederlandse schrijvers en dichters (de Tachtigers, Gorter, Nescio en Reve) ooit hebben gewoond. Dat laat hij dan vergezeld gaan van citaten uit hun literaire nalatenschap. Zijn belevenissen op de toerfiets worden geïllustreerd met door hemzelf of zijn zoon gemaakte kleurenfoto's. De omslagfoto is genomen in het Franse Drômegebied, nabij de befaamde Mont Ventoux. Normaal is de auteur een mooiweerfietser, maar de coronalockdown en de zachte winter dagen hem uit om winderige tochten rond Heiloo te rijden en zijn ervaringen vast te leggen. Boeiende observaties van een fietsende literator. Met bronnenoverzicht. Op het uitklapbare omslag topografische kaarten in kleur met zijn rondjes Schermer en Russenduin vanuit Heiloo.

Specificaties

Nederlands | 9789462497504 | 180 pagina's

Titel Het geheim van de Ventoux : literaire dwaalwegen van een wielrenner
Auteur Nico Keuning
Secundaire auteur Matthijs Keuning
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : WalburgPers, [2021]
Overige gegevens 180 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462497504
PPN 432127577
Rubriekscode Europa 992
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Fietstochten; West-Europa; Reisbeschrijvingen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Fietstochten