De regels en de rek
Boek

De regels en de rek balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties ([2021])/ Boukje Keijzer, redactie: Suzanne Loohuis

Handboek voor professionals in de (semi)publieke sector over hoe overbodige regeldruk te beperken zonder het doel uit het oog te verliezen.

Aanwezigheid

Recensie

Professionals in publieke organisaties ervaren vaak overlast van beperkingen die regels hun opleggen: 'door alle administratie komen ze niet meer toe aan hun echte werk'. De balans tussen de regels en de rek is zoek. De auteur is sociaal psychologe en communicatiewetenschapper en heeft vele organisatieontwikkelingstrajecten begeleid. Met dit boek beoogt ze professionals te laten ervaren dat ze zelf iets aan de regeldruk kunnen doen zonder te wachten tot de wet verandert of het systeem is aangepast. Ze laat zien hoe je de rek in de regels kunt vinden zonder het doel waarvoor ze zijn opgesteld uit het oog te verliezen. Ze benoemt de 'beren op de weg' en hoe je daarmee om moet gaan. Ze gaat in op vragen als: wat is regeldruk, hoe ontrafel je jouw regelprobleem, wat zijn de consequenties als je aan de regels gaat morrelen, waarom worden regels opgesteld, hoe kan het daadwerkelijk anders en welke 'rekstrategieën' kun je toepassen? Interessant en inspirerend voor professionals bij de overheid, in de zorg, onderwijs, welzijn, wonen en openbare ruimte.

Specificaties

Nederlands | 9789462763944 | 191 pagina's

Titel De regels en de rek : balanceren tussen ruimte en houvast in organisaties
Auteur Boukje S.C. Keijzer
Secundaire auteur Suzanne Loohuis
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2021]
Overige gegevens 191 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462763944
PPN 425119424
Rubriekscode 366.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Organisatieontwikkeling
PIM Rubriek Bedrijf en Beroep
PIM Trefwoord Organisatie-ontwikkeling