Van Augustus tot Constantijn
Boek

Van Augustus tot Constantijn de geschiedenis van het Romeinse Rijk aan de hand van tien keizers ([2021])/ Barry Strauss, vertaling [uit het Engels] Roelof Posthuma

Aanwezigheid

Recensie

De Romeinse historicus Suetonius beschreef de levens van de eerste twaalf Romeinse keizers in chronologische volgorde. Maar in het onderhavige boek dat vier eeuwen beslaat, komen tien keizers aan de orde die volgens de auteur de meest capabele en succesvolste waren. In ieder geval hebben ze het meest bijgedragen aan de Romeinse cultuur in brede zin, religie, bouwkunst en rechtspraak. Natuurlijk wordt begonnen met Augustus, de grondlegger van het Romeinse rijk, gevolgd door Tiberius, Nero en Vespasianus. Met Trajanus breekt het tijdperk van de goede keizers aan. Daaraan komt een eind als Commodus keizer Marcus Aurelius, bekend als de filosoof, opvolgt. Constantijn, de eerste christelijke keizer, sluit de rij. Elk hoofdstuk bevat een overdaad aan details, maar desondanks is het toch een lezenswaardige publicatie geworden. Mede door het ontbreken van allerlei speculatieve schandaalverhalen, waar oude Romeinse historici als Suetonius zo van hielden. Met een overzicht van de keizerlijke stambomen, kaarten, een fotokatern en een uitgebreid register en notenapparaat.

Specificaties

Nederlands | 9789401918022 | 384 pagina's

Titel Van Augustus tot Constantijn : de geschiedenis van het Romeinse Rijk aan de hand van tien keizers
Auteur Barry Strauss
Secundaire auteur Roelof Posthuma
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2021]
Overige gegevens 384 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Ten Ceasars. - Simon & Schuster, (c)2019
ISBN 9789401918022
PPN 432201637
Rubriekscode 923.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Keizers; Romeinse Rijk; Biografieën ; Augustus, C. Julius Caesar Octavianus (Romeins keizer) ; Tiberius (Romeins keizer) ; Nero, Claudius Caesar (Romeins keizer) ; Vespasianus, T. Flavius (Romeins keizer) ; Trajanus, Marcus Ulpius (Romeins keizer) ; Hadrianus, Publius Aelius ; Marcus Aurelius Antoninus (Romeins keizer) ; Severus, Lucius Septimius ; Diocletianus, C. Aurelius Valerius (Romeins keizer) ; Constantinus I Magnus (Romeins keizer)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Romeinse Rijk