Strijdvaardig leven
Boek

Strijdvaardig leven in het spoor van Socrates, Seneca en de samoerai ([2021])/ Pablo M. Lamberti

Visie op de verschillen en de overeenkomsten tussen de filosofiebenadering van studeerkamergeleerden, de filosofie als levenshouding die strijdvaardigheid vereist en de levensfilosofie van de Japanse samoerai.

Aanwezigheid

Recensie

Filosofie is voor veel mensen een theoretisch systeem, een manier van denken, waarbij de filosoof standaard achter zijn bureau zit in zijn bibliotheek. De schrijver van dit boek is het daar niet mee eens; hij ziet filosofie als een levenshouding, een oefening die het leven richting geeft. Het gaat daarbij niet om kennen, maar om kunnen. En dat vereist naar zijn idee een inzet van strijdvaardigheid. Die strijdvaardigheid is naar zijn idee al in de klassieke oudheid te vinden, bij Socrates en bij Seneca. En, in een heel andere wereld, bij de verschillende versies van de Japanse samoerai. In dit boek, zijn eerste, laat filosoof Pablo M. Lamberti (1985) zien wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen deze drie manieren van denken. Bevat een uitvoerig notenapparaat en registers.

Specificaties

Nederlands | 9789024434176 | 215 pagina's

Titel Strijdvaardig leven : in het spoor van Socrates, Seneca en de samoerai
Auteur Pablo M. Lamberti
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2021]
Overige gegevens 215 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789024434176
PPN 432268065
Rubriekscode 110
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Filosofie ; Levenskunst ; Socrates Atheniensis ; Seneca, L. Annaeus (ca. 4 v. Chr. - ca. 65 n. Chr.) ; Samoerai
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Filosofie