De jongen uit Buchenwald
Boek

De jongen uit Buchenwald ([2022])/ Robbie Waisman en Susan McClelland, vertaling [uit het Engels]: Gerard Suurmeijer

Het verhaal van de Joodse Romek Wajsman, die als kind het concentratiekamp overleefde en daarna samen met andere jongens wordt opgevangen in Frankrijk, waar aan hun terugkeer in de samenleving wordt gewerkt.

Aanwezigheid

Recensie

Als Buchenwald door de Amerikanen wordt bevrijd, is Romek Wajsman één van de overlevenden. Hij is dan nog een kind. Samen met andere jongens wordt hij ondergebracht in Frankrijk. Met veel liefde en een ongelooflijk geduld proberen de mensen daar de jongens weer terug te brengen in de samenleving. Dit lijkt een onmogelijke taak. De kinderen voelen alleen maar angst, haat en overlevingsdrang. De nu hoogbejaarde overlevende vertelt zijn verhaal aan de schrijfster. Met dit boek willen zij laten zien dat liefde uiteindelijk de haat overwint. Het vertelt ook het verhaal van het OZE, de Joodse organisatie die zich overal ter wereld inzet voor het lot van de Joodse bevolking. Met oneindig geduld en zonder te oordelen, verzorgen en beschermen ze de kinderen. Ook hebben ze een uniek programma van begeleiding en re-integratie. Na jaren wordt Romek weer langzaam mens en vindt hij weer een doel in het leven. Geïllustreerd met foto's. Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van het Joodse volk.

Specificaties

Nederlands | 9789022591062 | 303 pagina's

Titel De jongen uit Buchenwald
Auteur Robbie Waisman
Secundaire auteur Susan McClelland ; Gerard Suurmeijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boekerij, [2022]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: The boy from Buchenwald. - (c)2021
ISBN 9789022591062
PPN 43340146X
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ex-gevangenen; Buchenwald (concentratiekamp); Verhalen ; Psychotrauma's; Oorlogsslachtoffers; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen