Steentijd in je eigen tijd
Boek

Steentijd in je eigen tijd vondsten, materialen & technieken ([2021])/ Dorothee Olthof & Diederik Pomstra, met bijdragen van Rob Houkes

Verhalen achter archeologische vondsten uit de steentijd, met eigentijdse reconstructies en handleidingen om deze zelf na te maken.

Aanwezigheid

Recensie

De prehistorie van het huidige Nederland heeft altijd al in de belangstelling gestaan, maar de laatste jaren lijkt er sprake van een ware hausse, met een niet aflatende stroom van publicaties en tentoonstellingen (zoals momenteel 'Doggerland' in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden) over de vroegste geschiedenis van onze contreien. Tussen al die boeken en catalogi valt het nieuwste werk van archeoloog Dorothee Olthof en experimenteel archeoloog Diederik Pomstra op door de zeer originele invalshoek: aan de hand van goed bewaarde vondsten uit de Zuid-Hollandse klei- en veengebieden maken zij authentieke en wetenschappelijk verantwoorde reconstructies, waarbij de lezer middels heldere instructies gestimuleerd wordt deze prehistorische technieken ook zelf uit te proberen. Hoewel het nog maar de vraag is hoeveel mensen zich daadwerkelijk geroepen zullen voelen tot het maken van vuistbijlen, wilgenbastmantels of boomstamkano's, maakt dit met zo'n driehonderd kleurenfoto's en zwart-witafbeeldingen geïllustreerde, hoogst toegankelijke en frappant vlot geschreven boek het verre verleden letterlijk en figuurlijk tastbaar. Een verrassend aardig publieksboek, dat veel mensen die al in de prehistorie geïnteresseerd zijn zal aanspreken. Met bronnenoverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789464260410 | 183 pagina's

Titel Steentijd in je eigen tijd : vondsten, materialen & technieken
Auteur D.M. Olthof
Secundaire auteur Diederik Pomstra ; Rob Houkes
Type materiaal Boek
Uitgave Leiden : Sidestone Press, [2021]
Overige gegevens 183 pagina's - illustraties - 28 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789464260410
PPN 433740760
Rubriekscode 921
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Steentijd
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Prehistorie