Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Verschenen of verdwenen
Boek

Verschenen of verdwenen ruim een eeuw Nederlandse broedvogels in beweging ([2021])/ Sovon Vogelonderzoek Nederland, redactie Fred Hustings, Kees Koffijberg & Harvey van Diek ; in samenwerking met Arjan Boele, Arend van Dijk, Ruud Foppen, Albert de Jong, Rob Lensink, Chris van Turnhout, Jan-Willem Vergeer & Rob Vogel ; kaarten en grafieken: Jan Johan ter Poorten

Overzicht in woord en beeld van onderzoek naar zeventig broedvogelsoorten en wanneer ze in Nederland verschenen of verdwenen zijn.

Aanwezigheid

Recensie

Dit degelijke en fraai uitgevoerde boek gaat over vogelsoorten in Nederland die verdwenen zijn (12), ingeburgerde exoten (9) en nieuwe soorten (49). Uit zoveel mogelijk bronnen (literatuur, boeken en tijdschriften), wordt nagegaan hoe het verloop in de tijd (grofweg vanaf 1900) is geweest. Dat wordt verwerkt in jaarreeksen in de vorm van (staaf)grafieken, vermelden eerste en laatste waarneming, habitatgegevens, oorzaken van toe- of afname (klimaat, bos- en landbouw, voedsel). Voorzien van Nederlandse en wetenschappelijke naam, diverse foto's, verschillende verspreidingskaartjes, verhalen uit het veld. Een overzicht van successen, maar ook spijtige constateringen (ook al is het aantal broedende soorten in Nederland nog nooit zo hoog geweest, terwijl aantallen per soort vaak afnemen). Het geheel is een naslagwerk dat de stand van zaken van de behandelde soorten tot ongeveer 2020 weergeeft. Een register op Nederlandse en wetenschappelijke soortnamen en een uitgebreid literatuuroverzicht zijn aanwezig. Voor wie geïnteresseerd is in, of werkt met Nederlandse broedvogels, is dit een waardevolle feitelijke aanvulling op andere boeken. Dit is zeker een interessant boek voor vogelaars.

Specificaties

Nederlands | 9789021576459 | 320 pagina's

Titel Verschenen of verdwenen : ruim een eeuw Nederlandse broedvogels in beweging
Instelling SOVON Vogelonderzoek Nederland
Secundaire auteur Fred Hustings ; Arjan Boele ; Jan Johan ter Poorten
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Kosmos Uitgevers, [2021]
Overige gegevens 320 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met SOVON Vogelonderzoek Nederland - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789021576459
PPN 433311436
Rubriekscode 598.32
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Broedvogels; Nederland; 20e eeuw ; Broedvogels; Nederland; 2001-2020
Trefwoord Gelderland
Vogels
Biologische Inventarisaties
Geschiedenis; 20e eeuw
Geschiedenis; 21e eeuw
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Vogels