Een kleine geschiedenis van bijna alles
Boek

Een kleine geschiedenis van bijna alles (2015)/ Bill Bryson, vertaald [uit het Engels] door Servaas Goddijn

Overzicht van belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de natuurwetenschappen vanaf de achttiende eeuw.

Recensie

Over de essentiële wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van geologie, scheikunde, paleontologie, astronomie etc. van de laatste vier eeuwen. Het had evengoed kunnen heten: 'de grote geschiedenis van bijna niets', want als er één ding duidelijk wordt gemaakt, is het wel dat naarmate de wetenschap vordert, er steeds meer vragen en raadsels opdoemen. Uiteindelijk: wát is een atoom? En: wat gebeurde er toen het heelal begon? Er is wel een antwoord, maar zelfs wetenschappers zeggen dat je maar beter niet kunt proberen je er een voorstelling van te maken in termen van een wereld die wíj kennen. Bryson neemt de lezer mee op een zoektocht door enkele eeuwen van wetenschappelijke ontwikkelingen: de samenstelling van het heelal, de opvattingen van geleerden als Einstein en Darwin en het leven op deze planeet. De verwondering van de auteur, zelf een niet-wetenschapper, geeft de lezer het prettige gevoel niet de enige te zijn die het allemaal niet écht kan bevatten. Het meeslepende boek is in een verhalende stijl geschreven, helder en spannend en het bevat veel anekdotes die voor een luchtige toets zorgen. Zonder formules en berekeningen; met eindnoten, register en uitgebreide bibliografie. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789046705186 | 511 pagina's

Titel Een kleine geschiedenis van bijna alles
Auteur Bill Bryson
Secundaire auteur Servaas Goddijn
Type materiaal Boek
Editie 41e druk;
Uitgave [Amsterdam] : Olympus, 2015
Overige gegevens 511 pagina's - 21 cm
Annotatie Olympus maakt deel uit van Uitgeverij Atlas Contact - 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Atlas, 2004 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: A short history of nearly everything. - London : Doubleday, 2003
ISBN 9789046705186
PPN 396542735
Rubriekscode 506
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurwetenschappen; Geschiedenis
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Natuur-wetenschappen