Vast
Boek

Vast ([2021])/ Oliver Jeffers, vertaling [uit het Engels]: Mirjam Hoekstra

Finn vlieger zit vast in een boom. Hij gooit er van alles naartoe om hem los te krijgen: eerst een schoen, maar later zelfs een orang-oetang en een stoomboot! Prentenboek met grappige kleurenillustraties en eenvoudige tekst. Vanaf ca. 4 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De vlieger van Finn komt vast te zitten in een boom. Hij gooit zijn schoen naar de vlieger om hem los te krijgen, maar ook zijn schoen blijft steken in de boom. Na de schoen volgen Mies de kat, een blik verf, een fiets en uiteindelijk zelfs een walvis. Alles komt vast te zitten in de boom, en de vlieger is nog steeds niet los. Erg geestig prentenboek dat een bekend stramien volgt: een onschuldige gebeurtenis ontwikkelt zich van kwaad tot erger. Het leuke aan het verhaal is dat de logica van een kind goed wordt volgehouden. Dit is bijvoorbeeld duidelijk als Finn er een ladder of een zaag bij haalt; het vervolg gaat in tegen de verwachtingen van de (volwassen) lezer. Ook wordt niet uitgelegd hoe Finn bijvoorbeeld aan een orang-oetang komt, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe, het is gewoon zo. De droge vertelstem ('een orang-oetang om de melkman los te krijgen, want die moest vast nog ergens heen') en de ogenschijnlijk simpele en kinderlijke illustraties versterken de humor in het boek. De auteur maakte vele bekroonde prentenboeken en ook de succesvolle serie over de krijtjes; voor 'De krijtjes staken' (2014) kreeg hij een Zilveren Griffel. Heruitgave, in de oorspronkelijke uitgave uit 2011 heette de hoofdpersoon Fred. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789026156472

Titel Vast
Auteur Oliver Jeffers
Secundaire auteur Mirjam Hoekstra
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij De Fontein Jeugd, [2021]
Overige gegevens 32 ongenummerde pagina's - gekleurde illustraties - 32 cm
Annotatie Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Pimento, (c)2011 - Vertaling van: Stuck. -London : HarperCollins Children's Books, (c)2011
ISBN 9789026156472
PPN 432215794
Thematrefwoord Vliegers ; Spelen ; Stapelverhalen
Taal Nederlands