Vitalina Varela
DVD

Vitalina Varela ([2021])/ realozaçao Pedro Costa

De Kaapverdische Vitalina Varela heeft veertig jaar gewacht op een vliegticket van haar man om ook naar Lissabon te komen. Als ze, drie dagen na zijn dood, uiteindelijk arriveert, wil ze achter zijn geheimen komen door zijn sporen te volgen in de migrantenwijk Fontainhas.

Aanwezigheid

Recensie

Portugees drama (2019) van Pedro Costa (Cavalo dinheiro) met Vitalina Varela (Cavalo dinheiro), Ventura (Cavalo dinheiro) en Manuel Tavares Almeida. Won het Gouden Luipaard en de prijs voor Beste Actrice op het festival van Locarno 2019. De Kaapverdische Vitalina Varela heeft veertig jaar gewacht op een vliegticket van haar man om ook naar Lissabon te komen. Als ze, drie dagen na zijn dood, uiteindelijk arriveert, wil ze achter zijn geheimen komen door zijn sporen te volgen in de wijk Fontainhas met zijn benauwende woningen en steegjes en dolende zielen, waar immigranten een bestaan trachten op te bouwen. Beoordeling IMDb: 6.8. Jos van der Burg (Filmkrant 30-6-'20): 'toont de desastreuze gevolgen van Portugals koloniale verleden in statische, zorgvuldig gecomponeerde en uitgelichte clair-obscurbeelden, die een imponerende schoonheid hebben'. Floortje Smit (Volkskrant 8-7-'20): 'magisch en rauw tegelijkertijd; visueel geïnspireerd door schilders als Rembrandt en Caravaggio geeft hij deze verschoppelingen met die uitgesproken lichtval, die schilderachtige decors en de theatrale composities een krachtige waardigheid' (4 sterren). Hans Geurts (Cinemagazine 9-7-'20): 'visueel overrompelende film (...) echt een film waar je voor moet gaan zitten (...) voor fijnproevers' (4,5 sterren).

Specificaties

Portugees | 5407003483079

Titel Vitalina Varela
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Pedro Costa ; Vitalina Varela ; Ventura ; Manuel Tavares Almeida
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, [2021]
Overige gegevens 1 dvd-video (124 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Vitalina Varela, Ventura, Manuel Tavares Almeida - Portugees gesproken, Nederlands of Frans ondertiteld - Videoversie van de film: Portugal : Optec, 2019
ISBN 5407003483079
PPN 434450499
Genre sociale roman
Thematrefwoord Lissabon ; Immigranten ; Kolonialisme
Taal Portugees