Ik ben Ahmad
Boek

Ik ben Ahmad (september 2021)/ Ahmad Ahmadyar, redactionele begeleiding en bewerking: Chris Sterkens, Emy Geyskens, Sayira Maruf ; eindredactie: Johanna Pas

Ahmad (21, ik -persoon) vertelt hoe hij op 9-jarige leeftijd met zijn vader uit Afghanistan vlucht. Na twee jaar vol ontberingen komen ze in Belgie terecht. Waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Spanning en Avontuur - Mens en maatschappij VLUCHTELINGEN AHMA

Recensie

Levensverhaal van de jonge Vlaams/Afghaanse Ahmad Ahmadyar (2000, ik-persoon), Hogeschool student Maatschappelijke Veiligheid en voormalig asielzoeker. Op bijna 9-jarige leeftijd vlucht hij met zijn vader uit Afghanistan vanwege onveiligheid en geweld. Via Pakistan, Iran, Turkije en Griekenland komen ze uiteindelijk in België aan. Op meeslepende wijze schrijft hij over de ontberingen en mensonterende situaties die ze onderweg tegenkomen zoals malafide mensensmokkelaars, barbaarse grensbewakers, vuile en onveilige onderkomens, onzekerheid, misbruik van vertrouwen, bureaucratie, wanhoop, honger en geldgebrek. Het duurt twee jaar (van 2009-2011) voor ze een veilig onderkomen vinden en herenigd worden met moeder en zusje. Maar ook in België moeten ze zeven keer verhuizen voor ze een definitieve woning vinden. Hoop en kleine beetjes medemenselijkheid slepen vader en zoon erdoorheen. Prachtig, indringend en goed geschreven overleversverhaal in eenvoudig taalgebruik. Het directe proza is verweven met oosterse wijsheden. Ook zijn een brief aan zijn in België geboren zusje en een nawoord opgenomen. Voor iedereen in Nederland en België met een hart en voor geïnteresseerden in het vluchtelingenvraagstuk. Ook geschikt voor jongeren vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789493136502 | 148 pagina's

Titel Ik ben Ahmad
Auteur Ahmad Ahmadyar
Secundaire auteur Chris Sterkens ; Johanna Pas
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave [Zoersel] : [vzw Herkes], september 2021
Overige gegevens 148 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie 1e druk: 2021
ISBN 9789493136502
PPN 43427562X
Rubriekscode Afghanistan 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Afghaanse vluchtelingen; Kinderen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen