Laat me nooit alleen
Boek

Laat me nooit alleen roman (oktober 2021)/ Kazuo Ishiguro, vertaald [uit het Engels] door Bartho Kriek

Een 31-jarige vrouw kijkt aan het einde van de twintigste eeuw terug op haar schijnbaar idyllische jeugd op een afgelegen Engelse kostschool en de band die ze daar had met twee andere kinderen.

Aanwezigheid

Recensie

De 31-jarige Kathy H. blikt terug op haar schooljaren op het geïsoleerde instituut Hailsham en in de zogenoemde Cottages en met name op haar vriendschappen met Ruth en Tommy. Geleidelijk wordt duidelijk dat onder dit kabbelende verhaal over school, liefde en vriendschap een ander verhaal schuilgaat en ook wat voor soort personen Kathy, Ruth en Tommy zijn. Hun levenslot ligt vast, ondanks de vage hoop die ze hebben op 'uitstel'. Het is een bizarre fantasie die Ishiguro (1954) hier subtiel uitwerkt, maar de sciencefiction-elementen staan niet centraal: dit is vooral een verhaal over vriendschap, verloren idealen, gemiste kansen en het verglijden van de tijd. Zoals in eerder werk verhult Ishiguro door het gekozen perspectief meer dan hij vertelt. De roman is wat minder overtuigend dan de meeste van Ishiguro's voorgaande boeken, waaronder het met de Booker Prize bekroonde 'The Remains of the Day', maar is opnieuw zeer beheerst en verzorgd geschreven. En uiteindelijk wekt Ishiguro toch ontroering op. Verfilmd met Keira Knightly als 'Never let me go'.

Specificaties

Nederlands | 9789025472160 | 303 pagina's

Titel Laat me nooit alleen : roman
Auteur Kazuo Ishiguro
Secundaire auteur Bartho Kriek
Type materiaal Boek
Editie Negende druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2021
Overige gegevens 303 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Atlas, 2005 - Vertaling van: Never let me go. - London : Faber and Faber, 2005
ISBN 9789025472160
PPN 433352663
Genre psychologische roman
Taal Nederlands