Rationaliteit
Boek

Rationaliteit wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben ([2021])/ Steven Pinker, vertaald [uit het Engels] door Aad Janssen, Frank Lekens, Jan Willem Reitsma & Frits van der Waa

De Harvard-psycholoog Pinker behandelt rationaliteit die hij een morele deugd acht die we omwille van de toekomst moeten koesteren en cultiveren.

Aanwezigheid

Recensie

Steven Pinker (1954) is een beroemde psycholoog, werkzaam aan de Universiteit van Harvard. Zijn vorige boek, 'Verlichting nu' (2018)', was een positief betoog over de morele en maatschappelijke vooruitgang van de wereld. 'Rationaliteit' behandelt de bron van die vooruitgang. Pinker is ervan overtuigd dat rationaliteit een morele deugd is die helaas lastig te cultiveren is, omdat ons brein niet voor rationeel denken is ontworpen. Pinker behandelt de spanning tussen rationaliteit en irrationaliteit, gaat in op de menselijke worsteling met kansberekeningen, logica, rationele keuze, speltheorie en het onderscheid tussen correlatie en causaliteit. De laatste hoofdstukken gaan vooral over de vraag hoe het komt dat mensen zo gemakkelijk tot nepnieuws, religie, complottheorieën en pseudowetenschap te verleiden zijn en waarom rationaliteit cruciaal is voor de toekomst van de wereld. Interessant, hoopvol, prikkelend, opruiend (met name Pinkers negatieve visie op religie zal niet iedereen bekoren), bij vlagen bijzonder moeilijk, maar ook zeer actueel en tot nadenken stemmend. Fraaie, gebonden uitgave.

Specificaties

Nederlands | 9789045034416 | 427 pagina's

Titel Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben
Auteur Steven Pinker
Secundaire auteur Aad Janssen ; Frank Lekens ; Jan Willem Reitsma ; Frits van der Waa
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam; Antwerpen : Uitgeverij Atlas Contact, [2021]
Overige gegevens 427 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Rationality. - London : Penguin, (c)2021
ISBN 9789045034416
PPN 432222413
Rubriekscode 151
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rationalisme
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Rationalisme