Ieder een lichaam
Boek

Ieder een lichaam over verzet, verlangen en vrijheid ([2021])/ Olivia Laing, vertaald [uit het Engels] door Henny Corver

Essay door de Britse schrijfser en cultuurcritica waarin het leven en de ideeen van Wilhelm Reich (1897-1957) worden verweven met ervaringen met lichamelijheid zoals beleefd en verwoord door haarzelf en door verschillende kunstenaars en activisten.

Aanwezigheid

Recensie

De Britse schrijfster en cultuurcritica Olivia Laing werd via het werk van de Duitse psycholoog Wilhelm Reich (1897-1957) gefascineerd door het lichaam. Reich begon als collega van Sigmund Freud, maar ontspoorde na zijn emigratie naar de Verenigde Staten totaal, begon te zoeken naar 'orgonenergie' en kreeg waandenkbeelden. Reich leerde volgens Laing dat ons lichaam een erfenis van persoonlijke en generationele trauma's meedraagt, maar ook dat lichamen poreus zijn en op mysterieuze wijze op elkaar inwerken. Dat laat ze op briljante wijze zien door leven en lotgevallen van Wilhelm Reich te verweven met haar eigen ervaring als biseksueel en dochter van een lesbisch stel, én met de levens en lotgevallen van kunstenaars en activisten zoals Susan Sontag, Kathy Acker, Agnes Martin, Andrea Dworkin, Bayard Rustin en Nina Simone. Briljant gecomponeerd boek waarin allerlei thema's (als ziekte, seksualiteit, gender, gevangenschap, verzet en verlangen naar bevrijding), levens en ideeën met elkaar verknoopt worden. Een kaleidoscopisch boek om meerdere keren te lezen. Voor liefhebbers van essays van bijvoorbeeld Bas Heyne.

Specificaties

Nederlands | 9789045044804 | 301 pagina's

Titel Ieder een lichaam : over verzet, verlangen en vrijheid
Auteur Olivia Laing
Secundaire auteur Henny Corver
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2021]
Overige gegevens 301 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Everybody : a book about freedom. - Ww Norton & Co, (c)2021
ISBN 9789045044804
PPN 432191941
Rubriekscode 905
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vrijheid; Cultuurfilosofie ; Lichaam; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vrijheid