Daar op het plein is niemand
Boek

Daar op het plein is niemand roman ([2021])/ Dolores Prato, vertaald [uit het Italiaans] en van een nawoord voorzien door Jan van der Haar ; met een inleiding door Giorgio Zampa en een biografische schets door Elena Frontaloni

Op hoge leeftijd beschrijft de auteur (1892-1983) haar leven: als buitenechtelijk kind werd ze afgestaan aan familie, kwam al snel op een nonnenschool terecht, gaat op haar twintigste in Rome wonen en wordt lerares Italiaans.

Aanwezigheid

Recensie

In 1892 wordt Dolores Prato in Rome geboren als buitenechtelijk kind. Haar moeder Maria Prato, die weduwe is, heeft een kortstondige relatie gehad met een Calabrese advocaat en besluit Dolores niet zelf op te voeden. Zo komt Dolores terecht bij een tante en een oom in Treja, in de regio De Marken. Dolores' tante moet weinig van haar hebben, de oom, een priester die nonkeltje wordt genoemd, wel, maar hij beschikt niet over pedagogische kwaliteiten. Zodra haar leeftijd het maar enigszins toelaat, sturen tante en oom Dolores naar een nonnenkostschool. Daar blijft ze tot haar twintigste, waarna ze in Rome gaat wonen. Een groot deel van haar leven werkt ze als lerares Italiaans. Na haar tachtigste begint Dolores Prato met het schrijven van dit boek. Bij verschijnen was het voor meer dan de helft ingekort. Veertien jaar na haar dood in 1983 verscheen het boek opnieuw en nu volledig. In 2009 volgde een nieuwe uitgave, die de basis vormde voor deze vertaling. In bijna achthonderd bladzijden vertelt Prato het verhaal van haar moederloze jeugd, nergens klagend, maar juist met veel humor en zelfspot. Haar kraakheldere stijl maakt het buitengewoon prettig leesbaar.

Specificaties

Nederlands | 9789029541459 | 829 pagina's

Titel Daar op het plein is niemand : roman
Auteur Dolores Prato
Secundaire auteur Jan van der Haar ; Giorgio Zampa ; Elena Frontaloni
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2021]
Overige gegevens 829 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Giú la piazza non c'è nessuno. - Macerata : Quodlibet, (c)2009
ISBN 9789029541459
PPN 432608591
Genre biografie
Thematrefwoord Autobiografie
Taal Nederlands