Vorstelijke personages
Boek

Vorstelijke personages en andere geschriften (september 2021)/ Hilary Mantel, vertaald [uit het Engels] door Harm Damsma en Niek Miedema

Essays over het leven van Franse en Britse politieke figuren uit heden en verleden en over leden van koninklijke families.

Aanwezigheid

Recensie

Het essay over koninklijke families in Groot-Brittannië waaraan deze bundel zijn titel ontleent en waarmee schrijfster Hilary Mantel zich op de kaart plaatste van uitzonderlijke essayisten, blijft een genot om te lezen en een onmisbare les voor de wereldwijde royaltypers. In de andere essays ontfermt ze zich over voornamelijk Britse en Franse politieke figuren die centraal stonden in boeken die Mantel recenseerde voor de London Review of Books, van Christopher Marlowe tot Robespierre. In haar inleiding beschrijft ze de grote vrijheid die ze van de LRB kreeg en hoe ze zich ontwikkelde van weinig zelfverzekerde recensente tot iemand die zelden nog om een stevig oordeel verlegen zat en die, zoals inleider Joost de Vries schrijft, soms recensies schreef die indrukwekkender waren dan de boeken die ze besprak. In deze essays gaan veel hoofdpersonages uit haar romans over de tong zoals Anne Boleyn en Henry VIII, maar ook tijdgenoten als prinses Diana, Madonna en de kinderen die James Bulger vermoordden. 'De Dagboeken' zijn essays over persoonlijke ervaringen met haar stiefvader en met de duivel. Originele essays die tot de politieke en literaire top in het Verenigd Koninkrijk behoren.

Specificaties

Nederlands | 9789493169470 | 406 pagina's

Titel Vorstelijke personages : en andere geschriften
Uniforme titel Vorstelijke personages en andere geschriften
Auteur Hilary Mantel
Secundaire auteur Harm Damsma ; Niek Miedema
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Meridiaan Uitgevers, september 2021
Overige gegevens 406 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Eerder verschenen in London Review of Books - Vertaling van: Mantel pieces. - London : Fourth Estate, 2020
ISBN 9789493169470
PPN 433225254
Rubriekscode 903.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Historische personen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Historische personen