The boy in the striped pyamas
DVD

The boy in the striped pyamas ([2021])/ written for the screen and directed by Mark Herman

In 1943 verhuist Bruno (9), een Duitse jongen, met zijn vader naar een vreemde plek waar Joodse mensen in gestreepte pyjama's achter een hek leven. Bruno sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

Brits drama uit 2008 van Mark Herman (Brassed off; Little voice) naar het boek van John Boyne. In 1943 verhuist de ongeveer achtjarige Bruno (Asa Butterfield) met zijn vader, een hoge militair, zijn moeder en zus naar een nieuw huis op het platteland, waar niet ver vandaan mensen in gestreepte pyjama's achter een hek wonen. Bruno gaat op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel, die aan de andere kant van het hek woont. De recensenten uiten kritiek op de Engelssprekende acteurs, op 'wansmaak', te veel uitleg en gebrek aan scherpte en inzicht. Kevin Toma (Volkskrant 8-1-'09) schrijft echter: '(...) Regisseur Herman wil de Holocaust bespreekbaar maken voor een jong publiek; voor een film met een missie is The Boy in the Striped Pyamas opmerkelijk subtiel en compromisloos - ondanks de stereotype nazi's en de nadrukkelijke muziek. Fans van het boek hoeven niet bang te zijn dat het publiek gerustgesteld naar huis gaat - integendeel.' Barend de Voogd (Filmkrant januari '09): '(...) geen film om uw twaalfjarige zonder begeleiding naar toe te sturen, maar wel één die hij of zij gezien moet hebben. (...) de blik van Bruno 'the explorer' maakt de holocaust opnieuw tot een schokkende ontdekking.' Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Engels | 8719372014660

Titel The boy in the striped pyamas
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Mark Herman ; Asa Butterfield ; David Thewlis ; Vera Farmiga ; John Boyne
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Paramount, [2021] - [Utrecht] : distributed by Dutch FilmWorks
Overige gegevens 1 dvd-video (94 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder anderen: Asa Butterfield, David Thewlis, Vera Farmiga. - Engels gesproken, Frans nagesynchroniseerd, ondertiteld in het Nederlands of Frans - Gebaseerd op een roman van John Boyne - Videoversie van de film: Groot-BrittannieOO : Heyday Films, (c)2008
ISBN 8719372014660
PPN 434826081
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Auschwitz (concentratiekamp) ; Duitsland; Wereldoorlog II
Taal Engels