De postkoloniale spiegel
Boek

De postkoloniale spiegel de Nederlands-Indische letteren herlezen ([2021])/ onder redactie van Rick Honings, Coen van 't Veer en Jacqueline Bel, beeldredactie: Rick Honings & Coen van 't Veer ; tekstredactie: Susanne Onel

Historisch overzicht van de Nederlands-Indische en Indonesische literatuur uit de negentiende en twintigste eeuw vanuit Indonesisch perspectief.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek beschouwt de bestaande koloniale, Indonesische literatuur vanuit het perspectief van degenen die gekoloniseerd waren. Het boek bevat 26 essays en beschouwingen van literatuurwetenschappers die de oude koloniale literatuur herlezen, maar nu met meer oog voor de koloniale verhoudingen en de gevolgen die deze periode van overheersing en onderdrukking voor de Indonesische bevolking had. De literatuur die in de essays besproken wordt, vormt een dwarsdoorsnede van de koloniale en postkoloniale tijd. Zowel beroemde auteurs als Multatuli en Louis Couperus als minder bekende auteurs als Annie Foore en Victor Ido worden besproken. Het boek is opgedeeld in drie delen: het eerste deel bespreekt de negentiende eeuw, het tweede deel de eerste helft van de twintigste eeuw en het derde deel de periode na de Tweede Wereldoorlog tot heden. Het boek bevat een register en een uitgebreide literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789087283735 | 536 pagina's

Titel De postkoloniale spiegel : de Nederlands-Indische letteren herlezen
Secundaire auteur Rick Honings ; Coen van 't Veer ; Jacqueline Bel
Type materiaal Boek
Uitgave [Leiden] : Leiden University Press, [2021]
Overige gegevens 536 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789087283735
PPN 433356383
Rubriekscode Nederlands 851.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlands Oost-Indië; Beeldvorming; Nederlandse letterkunde; Opstellen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Nederlandse letterkunde