Overleven in het riool van Lemberg
Boek

Overleven in het riool van Lemberg de laatste schuilplaats voor de Holocaust ([2021])/ Robert Marshall, vertaling [uit het Engels]: Henk Hardeman

Geschiedenis van een groep joden die tijdens de Shoah onderdook in de riolen van de Poolse stad Lemberg (het tegenwoordige Lviv in Oekraine).

Aanwezigheid

Recensie

De Holocaust is zeer 'rijk' aan ongelofelijke verhalen van overleven en dit verhaal is er één van. Een groep van 21 Poolse joden duikt onder in de smerige riolen van de stad Lviv (nu in Oekraïne; voor 1945 Lemberg in Polen). De omstandigheden zijn er afschuwelijk en niet alle onderduikers overleven. De auteur weet echter ook het dagelijkse leven in de riolen te beschrijven dat, ondanks alles, men tracht voort te zetten, zelfs met de geboorte van een baby. Ook de situatie buiten de riolen wordt beschreven, het ghetto van Lviv vanwaaruit massa-deportaties plaats vonden naar de vernietigingskampen. Hulp voor de onderduikers in het riool kwam van onverwachte hoek, maar bleek essentieel voor het overleven van uiteindelijk tien joden: vrijwel niemand uit het ghetto van Lviv had verder de oorlog overleefd. Een mooi beschreven geschiedenis waarin de lezer zich kan identificeren met het lot van de onderduikers.

Specificaties

Nederlands | 9789401918091 | 240 pagina's

Titel Overleven in het riool van Lemberg : de laatste schuilplaats voor de Holocaust
Auteur Robert Marshall
Secundaire auteur Henk Hardeman
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2021]
Overige gegevens 240 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: In the sewers of Lvov. - London : Collins, 1990
ISBN 9789401918091
PPN 432201718
Rubriekscode Polen 945.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Lviv; Wereldoorlog II; Verhalen ; Jodenvervolging; Polen; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging