Ik ben geen man!
Boek

Ik ben geen man! waarom zijn er zoveel vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten? ([2021])/ Mirjam Kaijer, redactie: Gonnie Mulder

Ervaringsverhaal over de tekort schietende aandacht van artsen voor specifieke vrouwenklachten, geplaatst in de bredere context van de stand van zaken van de vrouwengeneeskunde in Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

Een ervaringsverhaal dat uitloopt op een gedegen onderzoek naar onbegrepen fysieke klachten van vrouwen. Zelf heeft de auteur tien jaar gezocht naar de oorzaak van haar klachten: een goedaardige tumor van een van de bijschildklieren (calciumhuishouding). Deze werd in Amerika verwijderd; in Nederland bleek hiermee erg weinig ervaring. Met name hormoongerelateerde klachten zijn nog te weinig onderzocht en men test medicatie vaker op mannen. Vandaar de titel. Interviews met artsen, andere behandelaars en lotgenoten, enkele van haar columns en eigen ervaring vormen de basis van dit boek. Haar kritiek op de huidige vrouwengeneeskunde liegt er niet om. Vaak ook speelt in de medische wereld gebrek aan inleving mee, het niet gehoord worden, te snel in de psychische hoek gedrukt. (En dat terwijl er toch steeds meer vrouwelijke artsen werkzaam zijn.) Door de gedetailleerde beschrijvingen, door herhalingen van de kern en door haar onvrede is het niet altijd gemakkelijk bij de les te blijven. Minder zou meer zijn. Dit laat onverlet, dat aandacht voor dit thema zeer zinnig en nodig is.

Specificaties

Nederlands | 9789492798992 | 292 pagina's

Titel Ik ben geen man! : waarom zijn er zoveel vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten?
Auteur Mirjam Kaijer
Secundaire auteur Gonnie Mulder
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : Uitgeverij Lucht BV, [2021]
Overige gegevens 292 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789492798992
PPN 434766674
Rubriekscode 604.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geneeskunde; Vrouwen ; Geneeskunde; Sekseverschillen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Geneeskunde