Hoogtekoorts
Boek

Hoogtekoorts (2021)/ Robert Macfarlane, vertaald [uit het Engels] door Nico Groen ; met een voorwoord van de auteur

Verklaring vanuit historisch, filosofisch en geologisch perspectief voor het menselijk verlangen om bergen te beklimmen.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur probeert te achterhalen waarom mensen het als een verlangen gingen voelen om bergen te beklimmen. Dat doet hij door bergbeklimmen in een breed perspectief te plaatsen, o.a. historisch, maar ook via wetenschappen als filosofie en geologie. Het delicate onderwerp wordt met verve behandeld, te meer daar Macfarlane (1976) zijn eigen klimervaringen erbij betrekt. Zo maakt hij duidelijk dat we in de 18e eeuw (de romantiek) de natuur aantrekkelijk gingen vinden (dus ook de bergen). En dat we in die natuur zoeken naar het onbekende. Een verklaring vinden voor de fatale attractie die bergen op ons uitoefenen, is veel lastiger. Waarom willen klimmers grenzen verleggen en overschrijden, waarbij de acceptatie van de dood een wezenlijk ingrediënt is. Na het lezen van deze spannende topper in de bergliteratuur moet de lezer welhaast concluderen dat klimmers niet alleen opgescheept zitten met een historisch-culturele erfenis, maar dat die fatale attractie tot de bergen in hun bloed moet zitten. Dit is niet het zoveelste boek over bergen, maar spannende lectuur die iets toevoegt aan de alpiene literatuur. Met zwart-witfoto's, bronnenoverzicht en register. Herdruk met herziene vertaling en nieuw voorwoord van de auteur.

Specificaties

Nederlands | 9789025312978 | 327 pagina's

Titel Hoogtekoorts
Auteur Robert Macfarlane
Secundaire auteur Nico Groen
Type materiaal Boek
Editie Tweede herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
Overige gegevens 327 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : De Bezige Bij, 2003 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Mountains of the mind : a history of a fascination. - London : Granta Books, 2003
ISBN 9789025312978
PPN 43335321X
Rubriekscode 618.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bergsport; Verhalen
PIM Rubriek Sport en Spel
PIM Trefwoord Bergsport