Ontluikend christendom
Boek

Ontluikend christendom cultuurgeschiedenis van een nieuwe religie in de Griekse-Romeinse wereld ([2021])/ Daniël de Waele

Geschiedenis van het vroege christendom in de context van de Grieks-Romeinse cultuur, filosofie en gedachtewereld en van de joodse religie.

Aanwezigheid

Recensie

De Europese christelijke traditie is gebaseerd op de vermenging van de joodse religie met de Grieks-Romeinse cultuur, met name de wijsbegeerte. In dit bijzonder informatieve boek over de Vroege Kerk wordt daarom zowel aan het jodendom als aan de Griekse filosofie uitgebreid aandacht besteed. Maar de auteur is vooral geïnteresseerd in het dagelijks leven van de eerste christenen en daarom schetst hij allereerst een veelzijdig beeld van de levenswijze in de eerste eeuwen van de jaartelling. Ook de praktijk van de heidense godsdiensten komt aan de orde en zo wordt duidelijk waarom het christendom voor de Romeinen zo'n nieuwe, revolutionaire religie was. Wanneer wij spreken over christendom, dienen wij te bedenken dat de Vroege Kerk bepaald geen koekoek-één zang was: de onderling zeer verschillende stromingen passeren in het laatste hoofdstuk de revue. De auteur verlevendigt zijn verhaal door toepasselijke citaten in te lassen. Alle lof voor zijn talent om ingewikkelde kwesties bondig te behandelen. Zonder tot een opsomming van feiten te vervallen biedt hij veel interessante informatie. Het boek is voorzien van een illustratiekatern, een verwijzing naar literatuur en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789043536615 | 480 pagina's

Titel Ontluikend christendom : cultuurgeschiedenis van een nieuwe religie in de Griekse-Romeinse wereld
Auteur Daniël De Waele
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : KokBoekencentrum Uitgevers, [2021]
Overige gegevens 480 pagina's, 12 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789043536615
PPN 433316357
Rubriekscode 923
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Religie; Romeinse oudheid ; Vroege christendom ; Jodendom; Romeinse oudheid
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Romeinse Oudheid