Het Renaissancewonder
Boek

Het Renaissancewonder bakermat van een nieuw mens- en wereldbeeld ([2021])/ Jacob Slavenburg

Overzicht van hoofdpersonen en culturele hoogtepunten uit de Italiaanse renaissance, met speciale aandacht voor filosofische en mystieke thema's.

Aanwezigheid

Recensie

Gedurende de renaissance ontstond een nieuw mens- en wereldbeeld dat cruciaal bleek voor het verloop van de westerse geschiedenis. De mens was niet langer een pion in vaste maatschappelijk en religieuze kaders, maar kon zich ontplooien en de wereld naar zijn hand zetten. De bakermat van de renaissance was laatmiddeleeuws Italië waar de interactie van economische, bestuurlijke en sociale factoren een enorme kennisbehoefte aanwakkerde, die zich vervolgens snel over Europa verspreidde. Een explosieve creativiteit in kunst, architectuur en wetenschap was het gevolg, vooral gebaseerd op een herontdekking van klassieke inspiratiebronnen. Niet iedereen was deelgenoot van deze verworvenheden. Het kolonialisme was immers ook een exponent van de renaissance. Dit boek beperkt zich tot een compacte opsomming van culturele hoogtepunten, vooral in de steden Florence en Rome. Een stoet aan personages raast voorbij, maar de schrijver weidt vooral uit over specifieke filosofische en mystieke thema's. Hierdoor mist het boek helaas balans. Rijk geïllustreerd in kleur, met noten en literatuuroverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789462497788 | 182 pagina's

Titel Het Renaissancewonder : bakermat van een nieuw mens- en wereldbeeld
Auteur Jacob Slavenburg
Type materiaal Boek
Uitgave Zutphen : Walburg Pers, [2021]
Overige gegevens 182 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789462497788
PPN 432127712
Rubriekscode 926.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mensbeeld; Europa; Renaissance ; Wereldbeeld; Europa; Renaissance ; Kunst; Italiܱ; Renaissance ; Kunst; Italie; Renaissance
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Renaissance