Wintervlucht
Boek

Wintervlucht het seizoen van de gans (2021)/ Stephen Rutt, vertaling [uit het Engels]: Jan Wynsen

Observaties van de auteur en feiten en weetjes over de zes in Groot-Brittannie voorkomende gazensoorten, met persoonlijke beschouwingen over mens, natuur en omgeving.

Aanwezigheid

Recensie

Vogelliefhebber en natuurschrijver Stephen Rutt vertelt in dit boek over zijn fascinatie voor de in Groot-Brittannië voorkomende wilde ganzen. Ganzen vond hij nooit zo interessant, maar toen hij, na een aantal verhuizingen in korte tijd, in de herfst in het Schotse Dumfries kwam wonen, raakte hij in de ban van de grote groepen daar overwinterende ganzen. De koude, grijze winter, donker, winderig, waarin de ganzen door kleur en gedrag opgaan, wordt in zekere zin een metafoor voor zijn gemoedstoestand. De aankomst van de eerste vlucht ganzen wekt zijn interesse en haalt hem uit zijn lethargie. In zes hoofdstukken, ieder gewijd aan één van de zes in Groot-Brittannië voorkomende soorten, brengt hij waarnemingen, feiten en weetjes over de vogels samen met de rol van ganzen in cultuur en historie en overpeinzingen over mens, omgeving en het ritme van de natuur. Het poëtisch taalgebruik en de plaatsgebondenheid van deze literaire non-fictie zal wellicht niet iedereen aanspreken, de liefde voor de natuur en de grootsheid van het landschap blijkt universeel. Met bibliografie, internetbronnen, noten en register.

Specificaties

Nederlands | 9789089898876 | 191 pagina's

Titel Wintervlucht : het seizoen van de gans
Auteur Stephen Rutt
Secundaire auteur Jan Wynsen
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Terra, 2021
Overige gegevens 191 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Wintering : a season with geese. - Elliott and Thompson Limited, (c)2019
ISBN 9789089898876
PPN 433384212
Rubriekscode 598.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ganzen; Verhalen
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Ganzen