Grafisch kunstenares Fré Cohen
Boek

Grafisch kunstenares Fré Cohen vorm en idealen van de Amsterdamse School ([2021])/ tekst en onderzoek Ton Heijdra, Frits de Klerk, Ginger van den Akker, eindredactie Laura Lubbers ; medewekers Wim Beelen, Edith Brouwer, Alice Roegholt, Josee Roël, Martin Werkman

Biografie van de Joodse grafisch ontwerpster Frederika Sophia Cohen (1903-1943) en tevens catalogus bij een overzichtstentoonstelling van haar werk in Museum het Schip in Amsterdam, in 2022.

Aanwezigheid

Recensie

Het is meer dan een kwart eeuw geleden dat een tentoonstelling van het werk van grafisch ontwerpster Fré (Frederika Sophia) Cohen (1903-1943) werd georganiseerd. Tot september 2022 is in museum Het Schip in Amsterdam een expositie te zien die haar leven stevig inbedt in wat naam kreeg als de 'Amsterdamse School', in de gematigde socialistische beweging in het interbellum en in het leven van de Joodse gemeenschap in Amsterdam, die bijna totaal werd uitgeroeid door de nazi's. De biografie-catalogus hiervan bevestigt hoezeer de beelden die veel mensen nu nog in hun hoofd hebben over die periode, het werk waren van grafisch kunstenaars als Fré Cohen: altijd weer die kleuren zwart en rood, de wat plompe architecturale stijl van de posters, boekomslagen en ander drukwerk, de heroïsche, standbeeldachtige mensfiguren. Het vooruitgangsgeloof van vele mensen toen, dat ook de idealen van de Amsterdamse School omvatte (schoonheid in allerlei producten voor de arbeidersklasse, zoals huizen en publieke gebouwen), is nu soms moeilijk te begrijpen maar duidelijk niet zonder positieve gevolgen gebleven. Dit is wel dé definitieve biografie van de vrouw die zich in 1943 met een gifpil van het leven benam om niet naar een van de Duitse vernietigingskampen gestuurd te worden.

Specificaties

Nederlands | 9789082921144 | 199 pagina's

Titel Grafisch kunstenares Fré Cohen : vorm en idealen van de Amsterdamse School
Auteur Ton Heijdra
Secundaire auteur Frits de Klerk ; Ginger van den Akker ; Laura Lubbers ; Wim Beelen ; Fre Cohen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Museum Het Schip, [2021]
Overige gegevens 199 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789082921144
PPN 434023906
Rubriekscode 752
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cohen, Fre
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Cohen